03/12/2020

Club Brugge klopt Zenit en maakt zich op voor finale in Rome

Club Brugge heeft op de vijfde speeldag in de groepsfase van de Champions League het Russische Zenit Sint-Petersburg geklopt. In Jan Breydel werd het 3-0, de grootste thuisoverwinning in de Champions League voor Club. ‘Doorstoten in de CL kan, maar mag geen ambitie zijn’, aldus Jan Hauspie, journalist voor Humo.

De opdracht was op voorhand duidelijk voor Club Brugge: een gelijkspel tegen Russisch kampioen Zenit was voldoende voor Club om zich te verzekeren van Europees voetbal na de winterstop. De laatste weken was er bij Club duidelijk een vormdip te merken. Een speler die daar minder last van had was de 19-jarige Charles De Ketelaere. De kersverse Rode Duivel speelde afgelopen weken op verschillende posities zoals onder andere als linksachter.

Ook tegen Zenit begon de jongeling als diepe spits op een ongewone positie voor hem. ‘Hij wordt daar nu ook maar uitgespeeld bij gebrek aan een echte diepe spits. Ik denk ook niet dat hijzelf zich als een diepe spits ziet.  Dat zou ook zonde zijn van de vele kwaliteiten die hij heeft om hem daar diep in de spits te parkeren’, zegt Hauspie.

CDK bezegelt lot zwak Zenit

Zowel Club als Zenit begonnen zwak aan de wedstrijd. Het eerste half uur speelden beide ploegen zonder echt de intentie om gevaarlijk te zijn. Toch was het even schrikken voor Club wanneer Azmoun plots een bal tegen de touwen knalde. Gelukkig voor Club ging er buitenspel aan vooraf. Op een reactie was het wachten tot een ogenschijnlijk ongevaarlijke voorzet via het been Prokhin voor de voeten van De Ketelaere viel. Het Brugse jeugdproduct twijfelde niet en fusilleerde doelman Kerzhakov.

Zenit was van slag en kreeg niets meer voor mekaar. Ook na de rust kwam er weinig gevaar van de Russen. Club kreeg zelfs nog een strafschop na een domme overtreding op weer Charles De Ketelaere. Hans Vanaken zette de penalty feilloos om. Zenit kon geen antwoord meer geven en kreeg zelfs nog een derde tegen. De Nederlander Noa Lang zette met de 3-0 de eindstand op het bord.
Finale tegen Lazio Roma

Met een overwinning volgende week tegen het Italiaanse Lazio Roma kan Club Brugge zich plaatsen voor de eindfase van het Kampioenenbal. Het is al van KAA Gent in 2015 geleden dat een Belgische club zich nog eens bij de laatste 16 schaarde. ‘Ze hebben er in de heenwedstrijd gelijk tegen gespeeld (1-1, red.). En oké, dat was misschien niet het sterkste Lazio. Maar dat was toch nog altijd een sterke ploeg’, aldus Hauspie.

‘Maar Lazio is ook niet de topploeg zoals Juventus, Real Madrid of Dortmund. Je bent daar niet per definitie tegen verloren, wat een ander verhaal is als je naar Borussia Dortmund trekt. Dat hebben we in de twee wedstrijden tegen hen gezien. Er is een heel groot niveauverschil tussen Dortmund en Club Brugge. Tegen Lazio is dat minder het geval. Wat niet wegneemt dat je daar in principe niet gaat winnen. Maar je kan het ook niet uitsluiten’, gaat Jan Hauspie verder.

Verlies is geen ramp

Verlies of een gelijkspel hoeft niet noodzakelijk een ramp te zijn. Club is door de overwinning tegen Zenit al zeker van de derde plaats en het daarbij horende ticket voor de eindfase in de Europa League. ‘Ik denk dat daar de ambities van Belgische clubs moeten liggen. Dat je, als het allemaal wat meezit, wel eens in een finale kan geraken. Of een halve finale. Dat lijkt me niet onrealistisch. Dat wil niet zeggen dat je dat effectief haalt, maar je kan dat wel als doel stellen. Dat vind ik realistischer dan vinden dat je elk jaar mag mikken naar overwinteren in de Champions League’, besluit Jan Hauspie.
Tekst: Jens Jacobs, foto: Chivista 21:49, 17. Okt. 2011 (CEST) (CC BY-SA 3.0)

(Foto dateert van 2011, toen er nog geen coronamaatregelen waren)