22/12/2020

De winners en losers van het afgelopen Formule 1-seizoen

Met de Grand Prix van Abu-Dhabi op dertien december is de laatste race gereden. Mercedes komt niet verrassend met sprekend gemak als eerste over de lijn. De top drie was meestal al bekend nog voor de race begon aangezien Mercedes zover voor staat op de rest en Nederlandse Red-Bull-piloot Max Verstappen het grootste talent is. Maar wie zijn de andere winnaars van dit seizoen, en wie heeft er een zootje van gemaakt?

 

Winnaars

  • Racing Point

Het laatste officiële jaar van Brits team Racing Point was meteen ook het beste jaar. Het team van Canadees zakenman Lawrence Stroll kwam als vierde over de streep. Het grootste deel van hun prestaties hebben ze te danken aan hun wagen. De bolide van Racing Point had veel weg van de Mercedes van vorig jaar. Zoveel dat de Formule 1 organisatie besliste om er punten voor af te trekken. Racing Point leek zelfs nog derde te kunnen eindigen maar door mechanische pech viel de Mexicaanse piloot Sergio Perez vroeg uit in de laatste race voor het team. Vanaf volgend jaar gaat Racing Point door het leven onder een nieuwe naam, Aston Martin Racing, met Lance Stroll en Sebastian Vettel achter het stuur.

 

  • McLaren

Brits team McLaren heeft een forse opmars gemaakt dit seizoen met Britse Youngster Lando Norris en zelf verklaarde smooth operator Carlos Sainz achter het stuur. De Spanjaard eindigde zesde in het klassement en is op weg naar Italiaans team Ferrari. In de plaats van de Spanjaard komt Australiër Daniel Ricciardo. McLaren eindigde derde in het klassement met slechts twee podiumplaatsen maar wel met consistente prestaties die het team veel punten opleverden.

 

  • Lewis Hamilton

Geen verrassing hier. De Brit wint zijn zevende kampioenschap en is nu statistisch gezien de grootste coureur aller tijden. Hij sprokkelde 347 punten voor Mercedes en heeft daarmee een voorsprong van 124 punten op zijn achtervolger Valtteri Bottas, de Finse piloot van Mercedes die naast Hamilton rijdt. Lewis Hamilton tekende onlangs nog bij voor Mercedes dus het valt te zien of hij zijn superioriteit kan behouden in het volgende seizoen.

 

  • Pierre Gasly

Na een horrorseizoen bij Red Bull vorig jaar toonde de Franse piloot dat hij wel degelijk van waarde is. Gasly werd te licht geacht voor Red Bull en werd gedegradeerd naar het zusterteam Alpha Tauri. Pierre Gasly eindigde dit seizoen tiende, weliswaar onder Alex Albon, zijn vervanger bij Red Bull. Maar dat zal hem niet deren, de Fransman deed het onmogelijke door de Grand Prix van Monza te winnen. Zijn eerste overwinning ooit.

 

 

  • George Russel

Brits talent George Russel komt uit voor het slechtste team op het grid. Het Britse Williams F1-team eindigde gedoodverfd laatste met nul punten. Maar laat die statistiek je niet misleiden, George Russel draaide een opvallend goed seizoen met de auto die hij kreeg. Hij kwalificeerde meerdere keren op een goede positie en kon zelfs een keer invallen bij Mercedes vanwege de afwezigheid van Lewis Hamilton. Bij zijn invalbeurt kwalificeerde hij als tweede en leek hij ook de Sakhir Grand Prix te winnen. Maar na geklungel van de pitcrew van Mercedes verloor hij veel tijd en eindigde hij slechts achtste. Een zure appel om in te bijten, maar dit zal zeker niet zijn laatste race voor Mercedes worden.

 

 

Verliezers

  • Ferrari

Dit was niet het seizoen voor Ferrari. De grootste uitdagers van Mercedes presteerden ondermaats en eindigden slechts zesde in het kampioenschap. De auto was veel te traag en een tollende Ferrari werd een wekelijkse gebeurtenis. Monegasks talent Charles Leclerc eindigde achtste en Duits routiné Sebastian Vettel slechts dertiende. Ferrari won geen enkele Grand Prix dit seizoen. Het is zelfs geleden van de Grand Prix van Singapore in 2019 dat Ferrari nog won. Die vond plaats op 22 september.

 

  • Sebastian Vettel

Een mooi afscheid na vijf jaar dienst bij Ferrari zat er niet in voor de Duitser. Vettel vertrekt naar Aston Martin na een slecht seizoen van zowel hijzelf als Ferrari. De viervoudige wereldkampioen kon slechts één podiumplaats bemachtigen, op de dag dat Lewis Hamilton kampioen werd. Heel de Formule 1-wereld was gelukkig met deze prestatie na een lang seizoen afzien. De Duitser finishte acht keer buiten de punten en finishte twee keer gewoon niet. Als je beseft dat er zeventien races waren en je tien keer buiten de punten eindigt, mag je wel blij zijn dat je seizoen klaar is.

 

  • Alexander Albon

De Brits-Thaise vervanger van Pierre Gasly kon de torenhoge verwachtingen niet inlichten. Albon begon elke race op een degelijke positie, maar was een van de slechtere starters op het grid. Na een ronde verloor hij meestal een plaats of drie. Alexander Albon eindigde wel vaak in de punten maar nooit hoog genoeg om de torenhoge standaarden van Red Bull in te lossen. De piloot met een Thaise race-licentie eindigde slechts twee keer op een podium en stond daardoor in de torenhoge schaduw van zijn Nederlandse teamgenoot Max Verstappen. Zijn dagen op het Formule 1-grid zijn voorlopig ook geteld aangezien Sergio Perez van Racing Point zijn plaats inneemt.

 

  • Haas F1 team

De Amerikaanse renstal haalt haar onderdelen van Ferrari, en dat hebben ze geweten. Het team sprokkelde slechts drie punten in het kampioenschap en eindigde voorlaatste. Deens piloot Magnussen kon zeven keer niet finishen en Frans piloot Grosjean haalde drie keer de lijn niet en had zelfs een keer geluk om uit zijn auto te geraken na zijn horrorcrash in Bahrein. Beide piloten besloten in de loop van het seizoen ook dat hun toekomst niet meer bij Haas ligt. Wat zij zullen doen, ligt nog niet vast maar we weten al wel wie hun vervangers zullen zijn. Duits formule-2 piloot Mick Schumacher en Russisch formule-2 piloot Nikita Mazepin zullen volgend jaar Haas vertegenwoordigen. Een riskante zet, aangezien beide coureurs relatief onervaren zijn op het hoogste niveau.

 

  • Stoffel Vandoorne

Belgisch piloot Stoffel Vandoorne is normaal gezien de reservecoureur voor Mercedes. Jammer genoeg leerden we dit seizoen dat die titel relatief is. Toen Lewis Hamilton uitviel met corona, deed iedere Formule 1-fan in België een klein vreugdesprongetje omdat Vandoorne zijn kans zou krijgen. Maar niets was minder waar. Brits coureur George Russel kreeg voorrang. Het jeugdproduct van Mercedes, dat voor Williams F1 team uitkomt, kon een weekje profiteren van de mechanische superioriteit van Mercedes. Een logische keuze van Mercedes met het oog op de toekomst maar een beet in het zand voor Vandoorne.

 

Tekst: Wannes Averhals, foto: Lukas Raich, CC-BY-SA-4.0