03/12/2020

Doven en horenden samen op dansvloer bij Why Music: ‘Gewoon house-techno, maar dan toegankelijk voor iedereen’

Je had er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar ook dove mensen kunnen van het uitgaansleven genieten. Onze 21bis-reporter Siel sprak met Robi Dhondt, oprichter van Why Music, een organisatie uit het Gentse die feesten organiseert voor doven en horenden samen. ‘Het was zot om mijn eigen pa te zien dansen op mijn feest’.

Robi vertelt over wat zijn link met doofheid is, wat die feesten nu precies inhouden en hoe je zoiets voor elkaar speelt. Beluister de reportage hieronder.

Zoals Robi zegt in de reportage: dankzij enkele aanpassingen kunnen doven net zo goed uitgaan. Naast de trilvloer, geurjockeys en aangepaste communicatie staan er ook enkele andere ideeën in de wachtrij.

‘In de toekomst denken we wel aan live-peformances of het vertolken van zang’

‘Techno en house draaien vooral om de beats. Als je alleen die bassen kunt voelen, kan het soms wel eentonig zijn. Horende mensen hebben nog de synthesizers en tekst om op af te gaan. Daarom zou voor een doof publiek een live-performance of lyrics vertolken wel een meerwaarde kunnen zijn. Al is het door de coronacrisis moeilijk om daar nu al plannen voor te maken.’

‘Ik weet niet of die zware bassen voor elke dove persoon hoeven’

Wil dit dus zeggen dat dove mensen enkel kunnen uitgaan op muziek met een stevige bas? Daar kan Robi niet met zekerheid op antwoorden. ‘De ene zegt tegen mij van wel, de andere dan weer van niet. Ik heb ondervonden dat het misschien afhangt van de generatie. De jonge generatie zegt dat ze die bassen wel echt nodig hebben om het gevoel te hebben dat ze uitgaan. Voor mijn pa daarentegen zijn die bassen niet per se nodig. Hij komt dan ook uit de tijd van de disco en toen had je nog geen zware bassen. Volgens mij kan het dus afhangen van de leeftijd.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Why Music (@why.music.official)

Ondertussen zijn er ongeveer tien edities van Why Music geweest. De verhouding tussen doven en horenden schommelt een beetje. ‘We hebben tot nu toe nog nooit meer dan honderd dove mensen op ons evenement gehad. In totaal komen er wel zo’n vierhonderd mensen naar onze feesten. We zijn heel tevreden met elke editie en iedereen die we bereiken.’

‘Op grote festivals staan zie ik zeker zitten’

In de toekomst zou Robi met Why Music zeker op festivals willen staan. ‘We hebben in 2019 op de Lokerse Feesten gestaan met onze eigen trilvloer en dat was een grote kans. Ik denk dat we zeker in die richting willen verdergaan. We hebben in het verleden ook al gesprekken gehad met andere grote festivals maar die zaken zijn altijd net uit onze handen geglipt. Ach ja, ik zal nog wel zien waar we uitkomen.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lokerse Feesten (@lokersefeesten)

Bekijk zeker het onderstaande filmpje, gemaakt door Red Bull Elektropedia op een editie van Why Music. Dove bezoekers leggen zelf uit waarom ze zo’n fan zijn van het initiatief.

 

Tekst en reportage: Siel Fouquaert, foto: © Bert Verbraak