23/12/2020

Eden Hazard duurste Belgische voetballer

De transfersommen in de voetbalwereld worden elk jaar steeds hoger. Enkele jaren geleden betaalde de Franse topclub PSG nog 222 miljoen euro om de Braziliaan Neymar over te nemen van het Spaanse FC Barcelona. Maar hoe zit het met de Belgische voetballers? Voor welke Belg werd het grootste transferbedrag neergelegd?

5. Youri Tielemans

Wanneer de carrière van Anderlecht-jeugdproduct Youri Tielemans bij Monaco in het slop zit, komt het Engelse Leicester City met de oplossing. De Engelse landskampioen van 2016 huurt Tielemans eerst een half jaartje van Monaco alvorens hem permanent over te nemen van de Monegasken. Al hangt daar een serieus prijskaartje aan vast. Tielemans kost de Engelsen maar liefst 46,5 miljoen euro. Sindsdien is de Rode Duivel uitgegroeid tot een patron op het middenveld bij Leicester. Een volgende stap lonkt voor de Rode Duivel.

4. Christian Benteke

Christian Benteke maakt in het seizoen 2014/2015 het ene doelpunt na het andere voor Aston Villa. ‘Big Ben’ lokt de interesse uit van het grote Liverpool. Aston Villa vangt de jackpot voor de sterke spits. Liverpool betaalt 46,5 miljoen euro. De Rode Duivel zal nooit zijn stempel kunnen drukken bij Liverpool. Na een seizoen voor The Reds verkast hij voor 31 miljoen naar Crystal Palace.

3. Kevin De Bruyne

Een geflopte passage bij Chelsea leidde Kevin De Bruyne in 2014 tot in Wolfsburg. Het is in Duitsland dat de Rode Duivel pas echt ontbolstert. In een sneltempo groeit ‘KDB’ uit tot de spilfiguur van de Duitsers en wordt hij uitgeroepen tot ‘Beste speler van de Bundesliga’. Een prijs die hem veel interesse oplevert. Uiteindelijk is het het Manchester City van coach Pep Guardiola dat aan het langste eind trekt. Het moet daarvoor wel diep in de buidel tasten. Met 76 miljoen euro is De Bruyne nog steeds de recordtransfer voor de Citizens.

2. Romelu Lukaku

Wanneer Romelu Lukaku op zijn 18e verjaardag topschutter wordt in België, ligt de wereld aan zijn voeten. Zijn droomclub Chelsea komt op de proppen en neemt Lukaku over van Anderlecht. De droomtransfer loopt niet zoals Lukaku het voor ogen heeft en na enkele uitleenperioden neemt de Engelse middenmoter Everton Lukaku over voor 40miljoen euro. Big Rom ontploft bij Everton en de hele Engelse voetbaltop strijdt om de handtekening van Lukaku. Uiteindelijk is het Manchester United dat de strijd wint. Het betaalt maar liefst 84,7 euro voor de spits.

Lukaku kan uiteindelijk, mede door de aanhoudende kritiek, niet aarden in Manchester. Het Italiaanse Inter Milan bevrijdt Lukaku in de zomer van 2019. In Milaan ontpopt Big Rom zich momenteel tot een van de beste spitsen in Italië. De spits scoort er momenteel aan de lopende band.

1. Eden Hazard

De nummer 1-positie van deze lijst komt op de naam van Eden Hazard te staan. De flankaanvallen maakte in de zomer van 2019 de overstap van het Engelse Chelsea naar het Spaanse Real Madrid voor maar liefst 100 miljoen euro.

Vooral Real Madrid houdt voorlopig nog een wrange nasmaak aan de transfer van Hazard. De flankaanvaller kwam met overgewicht aan in Madrid en kwam, mede door blessures, nog maar weinig in actie voor de Madrilenen. Het is aan Hazard om de komende maanden zijn enorme prijskaartje te verantwoorden.

 

Tekst en illustratie: Jens Jacobs, foto: Aleksandr Osipov from Ukraine (CC BY-SA 2.0)