03/12/2020

Stephanie Frappart is eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Champions League

Stephanie Frappart floot gisteren als eerste vrouwelijke scheidsrechter een Champions League-duel. Zij werd door de UEFA aangewezen om de wedstrijd JuventusDinamo Kiev te leiden. Het was niet de eerste keer dat Frappart een belangrijke wedstrijd floot. In 2019 mocht ze de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea leidden. De Europese Supercup is een wedstrijd waabij de winnaar van de Champions League het opneemt tegen de winnaar van de Europa League. Vorig jaar werd ze verkozen tot beste vrouwelijke scheidsrechter. ‘Als er een vrouw is die talent heeft om door te breken op het hoogste niveau, dan zal dat ook gebeuren nu’, zegt Peter Vandenbempt, Sporza-analist en -commentator.

In 2011 fluit de 28-jarige Frappart wedstrijden in de derde klasse van Frankrijk. Na goede prestaties wordt ze in 2014 de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Ligue 2, de Franse tweede klasse. In het vrouwenvoetbal is Frappart al een vaste waarde. In 2019 fluit Frappart de finale van het WK voetbal voor vrouwen. 2019 wordt voor haar een jaar om nooit meer te vergeten. In april fluit ze haar eerste wedstrijd in de Ligue 1, de Franse eerste klasse. Als kers op de taart mag zij in augustus de Europese Super Cup bij mannen leiden. ‘Ik heb haar vorig jaar live bezig gezien tijdens de finale van de Europese Supercup in Istanboel. Ik denk dat ze het gebruikelijke parcours heeft afgelegd dat alle scheidsrechters doen, zowel mannen als vrouwen. Op een bepaald moment kom je dan in de Champions League terecht.’

Vlekkeloze wedstrijd

Frappart floot gisteren een vlekkeloze wedstrijd volgens de kenners. Ze deelde drie gele kaarten uit en viel niet echt op, wat altijd goed is als scheidsrechter. ‘Ze kreeg enorm veel complimenten voor haar prestatie en dat is goed, maar we moeten ook realistisch zijn. De vrouwelijke scheidsrechters gaan pas aankomen, daar waar ze moeten zijn, als we ze gaan behandelen als mannelijke scheidsrechters. Onvermeld laten als ze het goed doen want dat is het lot van een scheidsrechter en zware kritiek als het slecht is. Als we ze dan bekritiseren dan moeten we ook geen link leggen met het feit dat ze een vrouw is.’

Perfect moment

Misschien was dit wel het perfecte moment om een vrouwelijke scheidsrechter te laten debuteren in de Champions League.  Juventus – Dinamo Kiev was een wedstrijd zonder al te veel druk en er zaten ook geen fans op de tribune. Ideale omstandigheden voor een debuut. Juventus won de wedstrijd met 3-0. Deze wedstrijd zal historisch blijven om twee redenen: Ronaldo scoorde zijn 750ste doelpunt en voor het eerst leidde een vrouwelijke scheidsrechter een Champions League-wedstrijd.

Tekst: Strahinja Ristovic, foto: forzaq8 (CC BY 2.0)

(Foto is niet van de wedstrijd zelf, toen mochten er nog fans in het stadion zitten).