04/12/2020

Hasseltse universiteit en hogescholen lanceren app om eenzaamheid bij Limburgse studenten tegen te gaan

Universiteit Hasselt lanceerde op maandag 30 november de KLIK-app Limburg in samenwerking met de hogescholen PXL, UCLL en LUCA School of Arts. ‘Tijdens de lockdown is het voor nieuwe studenten in een nieuwe omgeving niet gemakkelijk om snel vrienden te maken. Via de KLIK app kunnen ze nu sneller medestudenten met dezelfde interesses vinden’, zeggen de drie Limburgse hogescholen en Universiteit Hasselt.  

Je kan de app downloaden via Google Play of in de App Store, waar je dan inlogt met jouw studentenmailadres. Daarna maak je een profiel aanmaken, vul je je contactgegevens in en geef je je interesses aan. Die gegevens zijn niet zichtbaar voor de andere studenten, totdat je zelf beslist om ze te delen. Verder werkt de KLIK-app via een eenvoudig zoekertjessysteem. Studenten kunnen bijvoorbeeld vragen of iemand interesse heeft om te gaan sporten of samen te studeren. De andere studenten kunnen deze zoekertjes dan lezen en aangeven of ze hier interesse in hebben.

Nieuwe mensen leren kennen tijdens een lockdown. Euh😕 Hoe doe je dat?
Met een simpele KLIK!
Introducing: de KLIK-app!…

Geplaatst door Universiteit Hasselt op Maandag 30 november 2020

Voor wie?

De KLIK-app is alleen toegankelijk voor studenten. Maar let wel, je moet een studentenmailadres hebben van Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL , UC Leuven-Limburg of LUCA School of Arts om een account te kunnen aanmaken. Het doel van de app is om studenten de mogelijkheid te geven om met elkaar zowel live als online te kunnen afspreken. Zo kunnen ze de eenzame coronatijden samen doorkomen en misschien ook wel nieuwe studenten leren kennen.

Wat vinden de studenten van de nieuwe app?

‘In het begin vond ik de app wat moeilijk om te gebruiken, want ik wist niet goed hoe je ergens op kon reageren’, zegt Michelle Clijsters (19), eerstejaarsstudente Office management aan de PXL. ‘Ergens ben ik een klein beetje teleurgesteld, omdat je niet echt kan reageren met woorden. Je kan enkel je contactgegevens delen met de eigenaar van een post. Maar het is wel een goed concept’, zegt ze. ‘Ik ben helaas nog met niemand in contact gekomen, hoewel ik al vijf reacties op mijn post heb gehad. Ik denk dat niemand gewoon de eerste stap durft zetten om effectief iets te sturen.’

Succes?

De app werd vorig jaar, nog voor de coronapandemie, ontwikkeld door Logo Gezond+ in samenwerking met de stad Gent en de Gentse hogeronderwijsinstellingen. Het Logo werkt mee aan de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen op lokaal niveau.  De KLIK-app is toen gecreëerd op vraag van de studenten zelf, om eenzaamheid onder de Gentse studenten tegen te gaan. De app kende al snel een groot succes en telt ondertussen al meer dan 7.300 actieve gebruikers, dat is één op de tien Gentse studenten.

En ondanks dat de KLIK-app nog maar sinds maandag is gelanceerd in Hasselt, slaat ook daar de app snel aan. ‘De app is een succes’, zegt Katrien Vanheusden, Coördinator Studentenvoorzieningen van UHasselt. ‘Er zijn nu al 630 actieve gebruikers en maar liefst 120 posts. Dat zijn allemaal vragen voor studenten op zoek naar iemand om bijvoorbeeld mee te gaan sporten of studenten die gewoon vragen om iets te doen’, zegt Vanheusden nog.

De app werd ontwikkeld met als doel mensen in het echte leven samen te brengen, om op die manier het isolement en de eenzaamheid onder studenten te bestrijden. Iets waar vele studenten in de huidige omstandigheden ontzettend hard nood aan hebben.

Tekst: Valeriya Gornostayeva, foto: © Daria Nepriakhina via Unsplash