06/12/2020

IN BEELD: Je outfit, een weerspiegeling van je identiteit

We hebben allemaal onze eigen manier van kleden, onze eigen stijl. Vaak is die ook een weerspiegeling van onze identiteit, want we kleden ons op de manier die wij het beste bij onszelf vinden passen. De ene draagt graag tweedehandskledij, de andere unieke sneakers en nog een ander verstopt de onzekerheid achter een laagje stof. Drie modebewuste jongeren geven een blikje in hun kleerkast en showen hun specifieke kledingstijl.

Jade Pollers (23) : ‘I make it work en ik denk dat dat mijn eigenheid mooi benadrukt’

‘Wanneer mijn mama en ik gingen shoppen in Antwerpen dan pakte ik altijd wel dingen waarvan ze zei: ‘Amai zeg dat droeg ik 20 of 30 jaar geleden ook. Waarom zou jij nu zoiets aandoen?’. Maar ik vond dat mooi, leuk en chique’, vertelt Jade. ‘Ik ben echt aangetrokken tot kledingstukken waarvan anderen vaak zeggen: ‘Allez, dat toch niet?’. But I make it work en ik denk dat dat mijn eigenheid mooi benadrukt.’

‘Deze outfit is volledig mijn eigen stijl. Het zijn kleren die ik nu vooral draag en zelf bij de Zara of bijvoorbeeld & Other Stories koop’, vertelt Jade. ‘Nu ik ben afgestudeerd en op zoek ben naar werk, merk ik dat ik een andere kant opga met mijn kledingstijl. Wanneer ik nu thriftshop, ga ik op zoek naar unieke stukken die er goed bij zouden aansluiten.’

‘Deze tweede outfit heb ik tweedehands gekocht op de Refashion-beurs in Diest, waar heel veel bekende Instagrammers hun kleren doorverkopen. Daar vind je echt heel mooie dingen. Er was een periode waarin dat ik veel tweedehands kocht. Ik ben nog op Erasmus geweest naar Amsterdam, en daar is die stijl en dat soort winkels ook heel aanwezig’, vertelt Jade verder.

‘De laatste outfit bestaat uit een trui en een hemd die ik echt vaak aandoe. Zij komen uit de kleerkast van mijn papa. Ik draag regelmatig wel oude kledij van mijn ouders, omdat het meestal kleren zijn die ze niet meer aandoen of die ze niet meer passen’, vertelt Jade. ‘Het zijn vooral merkkleren van goede kwaliteit, zoals deze trui, die is van Dolce & Gabbana. Ik vind het dan zo zonde om het weg te gooien, daarom pak ik het over’, zegt ze.

Jelle Lismont (22): ‘Ik heb sneakers gewoon altijd al leuk gevonden’

‘Mijn eerste paar sneakers waren Converse en dat was ook de eerste keer dat ik witte schoenen kreeg’, vertelt Jelle. ‘Toen ik die paar Converse had, voelde ik mij zo hard ‘de man’ en ik dacht: ‘Oké, vanaf nu koop ik enkel nog coole schoenen’. Ik heb sneakers gewoon altijd al leuk gevonden’, zegt hij. In totaal heeft Jelle ongeveer 40 à 45 paar sneakers die hij echt serieus neemt. Zijn favoriete sneakers merk? ‘Nike.’

‘Ik vind Nike’s ook zoveel cooler en beter dan Converse door de hele cultuur errond. Het voelt gewoon oké. Veel van mijn kleding en zelfs mijn kousen zijn ook van Nike. Ik heb een tijdje ook wel Adidassen gekocht, omdat ze in samenwerking met Kanye West een paar sneakers lanceerden. En ik ben wel een hele grote Kanye-fan’, voegt hij toe.

‘Dit eerste paar was heel erg moeilijk te bemachtigen. Je moet je normaal eerst in een loterij inschrijven, om de kans te krijgen om ze te mogen kopen. Verschillende winkels krijgen die schoenen binnen, maar aangezien de vraag veel groter is dan het aanbod proberen ze die via verloting op een eerlijke manier te verdelen’, vertelt Jelle. ‘Voor deze schoenen kon ik maar moeilijk een loterij winnen, totdat ik ze op één plek in het groen én in het blauw tegelijkertijd had gewonnen. Dat komt normaal nooit voor, dus ik was heel blij!’, zegt Jelle.

‘Verder zijn dat één van mijn meest favoriete schoenen momenteel. Ze zijn zoals mij heel ‘vibrant’ en vrij opvallend, maar toch vind ik dat ze onder alles gaan. De schoenen zijn gemaakt in samenwerking met het Japanse modelabel Sacai. Bij deze speciale editie is alles eigenlijk gedubbeld: de zolen, de tongen, de schoenveters en de swooshes. Ik vind het echt nog wel een fijn idee, dat dubbele thema’, vertelt Jelle.

‘Dit tweede paar sneakers is gemaakt in samenwerking met Travis Scott, ook een rapper’, vertelt Jelle. ‘Dat was het eerste paar dat ik kocht dat echt prijzig was. Ik wou ze gewoon zo hard hebben.’

Jelle betaalt al zijn schoenen volledig zelf, door te werken en te sparen. ‘Als er een vrij duur paar staat dat ik niet meer aandoe, dan doe ik ze wel weg’, zegt hij. ‘Ik verkoop de sneakers dan terug als tweedehands of via een speciale marktplaats in Nederland, want er is daar veel vraag naar. Of op Facebook via speciale groepen. Met de opbrengst kan ik dan een stuk of vijf nieuwe kopen’, voegt Jelle toe.

‘Op een bepaald moment wou ik heel graag een paar Nike Air Max 1 sneakers. In de outlet in Maasmechelen hadden ze een paar staan waarvan ik dacht: ‘Die moet ik hebben!’. Zo ben ik dus begonnen met elke maand een nieuw paar sneakers te kopen’, vertelt Jelle verder. ‘Later wou ik dan liever sneakers kopen die echt niemand anders had. En sindsdien is het eigenlijk bergaf gegaan en ben ik die shit blijven kopen’, geeft hij toe.

‘Het derde paar dat ik aanheb is gemaakt door Sean Wotherspoon, een kerel uit Hollywood die een eigen vintage winkel heeft. En op Air Max Day 2018 heeft hij zijn eigen paar Nike Air Max-schoenen mogen uitbrengen. Iedereen die into Air Max is, wilt die schoenen. Dus ik ben heel blessed dat ik ze heb kunnen bemachtigen en nu kan aandoen, omdat ze heel veel voor mij betekenen’, zegt Jelle.

Chelsey Reners (22) : ‘In zwarte kleding voel ik mij het meest zelfzeker en comfortabel’

Terwijl Jade en Jelle zich toegewijd hebben aan een concrete kledingstijl, wilt Chelsey (22) kapster-in-opleiding uit Hasselt, haar outfits op een iets andere manier samen.

‘Ik draag meestal zo van die stoere botjes of schoenen met een hogere hak, omdat ik dan een beetje groter ben’, vertelt Chelsey. ‘Verder draag ik graag faux-fur jasjes, omdat ze mij visueel slanker doen lijken. En bijna alle kleding die ik draag zit vrij los, te strakke kledij benadrukt alle dingen die ik juist niet wil benadrukken. De meerderheid van mijn kleren zijn ook donker van kleur, maar in zwarte kleding voel ik mij het meest zelfzeker en comfortabel. Dit kleedje met gekleurde bloemetjes is dus echt wel een uitzondering’, zegt ze.

‘Deze outfit bestaat uit alle kledingstukken die ik wel in mijn kast heb liggen, maar nooit aandoe. Ik vind ze gewoon echt niet mooi zitten’, vertelt Chelsey verder. ‘In de hele outfit voel ik mij precies een oude madam, i.p.v. een jonge vrouw. Echt jammer, want dat paarse jasje was niet bepaald goedkoop’, zegt ze.

‘Hier heb ik mijn favoriete zwarte trui met een V-hals aan. Ik draag het continu, omdat ik mij er heel comfortabel in voel’, zegt Chelsey. ‘Het is algemeen bekend dat zwart op het oog een afslankend effect heeft. Zwart kleedt af en het past ook nog eens bij alles’, voegt ze toe. ‘Daarbij draag ik voornamelijk truien met een V-hals, omdat het mijn decolleté wat afbreekt en de aandacht naar mijn taille trekt. Coltruien, zoals in de vorige outfit, zijn voor mij echt uit den boze.’

Tekst en foto’s: © Valeriya Gornostayeva