21/12/2020

IN BEELD – Zo viert Vlaanderen Kerst in 2020

Hoe we het ook draaien of keren, 2020 gooide heel wat roet in het eten wat ons sociaal leven betreft. Erger nog: we kunnen dit jaar Kerstmis en Nieuwjaar ook niet meer vieren met wie we dat graag willen. Vijf Vlaamse gezinnen vertellen aan 21bis hoe zij dit jaar Kerst vieren en hoe ze zich aanpassen aan de huidige coronaregels.

 

 

Martine (52) en Alizée (21)

Martine: ‘Voor ons verandert er niets aan onze kerstplannen. Onze jaarlijkse traditie is om mijn zus uit te nodigen met kerstavond en aangezien we één knuffelcontact mogen hebben, blijft onze traditie ongewijzigd.’

 

 

 

 

 

Wilbert (51), Pushpam (51) en Nick (19)

Nick: ‘Elk jaar vieren we kerstavond met de hele familie langs papa’s kant. Dit is altijd een heel groot feest, aangezien we met ongeveer 30 zijn. Dit jaar vieren we het uitzonderlijk binnen ons eigen gezin in ons appartement aan zee. Voor zover het zou lukken, gaan we skypen met iedereen tegelijk. Chaos gegarandeerd.’

 

 

 

 

 

Rik (22) en Mathias (26)

Rik: ‘Mathias en ik wonen pas sinds september samen en we keken ernaar uit om met kerstavond onze vrienden uit te nodigen. Aangezien dit nu niet kan en we op kerstdag ook niet bij mijn schoonouders kunnen gaan eten, gaan we op kerstavond gezellig met twee een gerecht afhalen bij de traiteur. Op kerstdag gaan we beiden werken, want dubbel betaalde dagen kan je goed gebruiken als je net alleen woont (lacht).’

 

 

 

 

 

Seppe (22)

Seppe: ‘Dit jaar heb ik besloten te gaan werken op kerstdag. Ik woon pas sinds dit jaar alleen en ben mijn job kwijtgeraakt door de coronacrisis. Nu ik terug werk heb, profiteer ik ervan om nog wat extra te werken om volgend jaar (hopelijk) een reis te kunnen maken. Normaal gezien ging ik kerstavond vieren bij mijn ouders en mijn broer en kerstdag bij mijn oma.’

 

 

 

 

Yvan (83) en Yvonne (76)

Yvonne: ‘Onze jaarlijkse traditie is om met de Okra in Oostende te verblijven tijdens de feestdagen. Dit doen we elk jaar omdat het fijn is  kerst te vieren met al onze vrienden waar we vaak activiteiten mee doen bij een uitgebreid buffet. Dit jaar zullen we het met ons twee moeten doen. Wij zijn al iets ouder, dus nemen liever het risico niet om iemand uit te nodigen of om bij familie te gaan vieren. We zijn beiden jarig met Kerst, dus we vinden het natuurlijk wel jammer dat we het niet met onze kleinkinderen kunnen vieren. Lekker eten en een paar gezelschapsspelen zullen moeten volstaan.’

 

 

Tekst en foto’s: © Elise Ingels