11/12/2020

Kandidaat-bestuurders moeten tot acht maanden wachten op rijexamen

De wachtlijsten voor een rijexamen te kunnen afleggen zijn intussen opgelopen tot soms wel acht maanden. Dat zou een achterstand zijn die binnen een aantal jaar nog steeds gevoeld zal worden. Rijscholen slaan daarom een noodkreet uit. Ook rijschool Traffix, gevestigd in onder andere Mechelen, hoort hierbij.

Sinds de heropening na de eerste lockdown legde de overheid de rijscholen strike regels op om hen en de kandidaten te beschermen. Rijschool Traffix paste die vanaf het begin strikt toe. Vestigingsverantwoordelijke Sanne De Wael legt uit: ‘Wij hebben die regels als beste leerling van de klas toegepast. Dat bleek met succes want tot hiertoe is er geen enkele bewezen besmetting vastgesteld die in onze rijschool opgelopen zou zijn. Iedereen moest altijd de nodige afstand bewaren, mondmaskers waren verplicht en we ontsmetten en verluchtten elke keer onze voertuigen na elke rit.’

Overheidssteun

De overheid biedt steun door personeel op technisch werkloos te zetten. ‘Dat is natuurlijk een zware kost die van onze schouder valt. Maar we hebben best veel vaste kosten die niet zomaar wegvallen. Zo moeten we onze auto’s afbetalen en verzekeringen betalen, om nog maar te zwijgen van de huur van gebouwen en terreinen,’ verduidelijkt De Wael. De steunmaatregelen die de overheid voorziet zijn niet genoeg om al die kosten mee te dekken.

‘De steun van de overheid volstaat niet om alle kosten te dekken.’

Dat dus ook rijschool Traffix een noodkreet uitslaat is te begrijpen. Minister van mobiliteit Lydia Peeters van de Open Vld steunt de sector. Zij liet eerder weten dat ze vindt dat rijscholen zo snel mogelijk terug operationeel moeten zijn, een wens die de rijscholen maar al te graag zien uitkomen. ‘Wij willen onze klanten kunnen helpen. Gelukkig heeft de overheid hen ruimte gegeven als ze in het gedrang zouden komen met hun deadlines,’ aldus De Wael.

Onwetendheid over inhaalexamen

Laurens Van Mechelen (22), student rechten aan de universiteit Antwerpen, had normaal zijn rijexamen 16 november. Ook bij hem is dit uitgesteld, maar Laurens heeft geen idee wanneer het nu zal plaatsvinden: ‘Het is heel vervelend dat ik geen idee heb wanneer ik mijn examen kan afleggen. Het is niet dat een rijbewijs echt noodzakelijk is voor mij, maar het kan voor sommige dingen wel handig zijn.’ Laurens zijn vriend woont in Ieper, terwijl hijzelf in Gooreind woont. ‘Die afstand elke keer afleggen met de trein is best vervelend, dus een rijbewijs zou daar wel handig voor zijn. Ik ben ook 22, dus misschien wordt het gewoon wel eens tijd om het te behalen,’ verduidelijkt Laurens.

 

Tekst: Arnaud De Martelaere, foto: ©Elise Ingels