01/12/2020,

Kortfilmfestival Leuven gaat digitaal

Op 5 december start de 26ste editie van het Kortfilmfestival in Leuven. Niet zoals andere jaren. Dit jaar gaat het volledig digitaal door. 

Door de huidige coronamaatregelen mogen geen evenementen plaatsvinden. Het Kortfilmfestival in Leuven waar jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers op afkomen is daar één van. Dit jaar kunnen kortfilmliefhebbers online terecht voor een uitgebreid programma. Die beslissing maakte de organisatie al tijdens de eerste lockdown in maart. Vincent Lagouche, programmator en coördinator van het festival, vertelt waarom dit een vanzelfsprekende keuze was.

Talentenjacht 

Het Kortfilmfestival Leuven is een jaarlijks festival dat een selectie kortfilms in de kijker zet, van fictie, animatie, documentaires tot non-narrative films. Een 120-tal vertoning worden verspreid over 8 dagen festival waar heel wat filmmakers en regisseurs bij aanwezig zijn.

De organisatie gaat elk jaar op zoek naar het nieuwste filmtalent in Vlaanderen en Europa. Er worden prijzen uitgereikt voor beste kortfilm in de verschillende categorieën. Voor veel beginnende filmmakers is het een opstap naar meer. In het verleden stonden al heel wat bekende filmmakers op het podium in Leuven.

Naast de vele prijzen die worden uitgereikt, kunnen filmmakers zich ook kwalificeren voor grotere en internationale award uitreikingen. De winnaars van de Europese en Vlaamse juryprijzen komen op de longlist voor de Oscars terecht. Eén kortfilm wordt genomineerd voor de European Film Awards en het festival is ook BAFTA Qualifying.

Op het programma: livestreams en video-on-demand

Op het programma dit jaar staan livestreams van evenementen, gastvoorstellingen en de Vlaamse competities. Daarnaast bieden ze een video-on-demand-optie aan waarbij je eenmalig toegang krijgt tot een kortfilm programma op een moment naar keuze. Met een festivalpas heb je toegang tot de volledige programmatie.

“We gingen elke avond van het festival twee programma’s live streamen, ook als er wel publiek in de zaal had gezeten. Het is ideaal dat we dat kunnen behouden als kern van het festival.”

ASMR en Hongaarse kortfilms

Speciaal dit jaar is de nieuwe categorie ASMRelax. Het fenomeen is al jaren groot op YouTube, maar steeds meer kortfilmmakers gaan aan de slag met ASMR-elementen.

“ASMRelax biedt een heel gevarieerd en boeiend programma. En het is vooral heel ontspannend.”

Elke editie staat een ander land in de kijker. Dit jaar ligt die focus op Hongarije. “De laatste jaren zijn daar veel goede kortfilms gemaakt en ook animatie is er enorm in opmars,” zegt Vincent.

Voor ieder wat wils

Op het festival worden de kortfilms niet apart bekeken, maar in een compilatie van meerdere stijlen en genres bij elkaar. Die variatie zorgt er volgens Vincent Lagouche voor dat er voor ieder wat wils is. “Er zal altijd iets tussen zitten dat zal prikkelen of fascineren,” vertelt hij.

Het Kortfilmfestival loopt van 5 tot 12 december 2020. Voor meer info en tickets kan je terecht op de website van Kortfilmfestival Leuven.

 

Tekst: Coralie Verplancke en Kimberly Sinnaeve, foto: © Kimberly Sinnaeve