01/12/2020

Na drukte op lichtfestival Brugge: ‘Er is tijd genoeg om de lichtinstallaties te bewonderen’

Wintergloed zal het eerste weekend van december niet doorgaan. Het lichtfestival ging vrijdagavond 27 november 2020 van start in Brugge en loopt tot en met 10 januari 2021. Maar vanwege Covid-19 moet de drukte beperkt worden en dat was het eerste weekend niet het geval. Conclusie: zondag 29 november en het eerste weekend van december gaat Wintergloed niet door.

In de donkere periode die de winter met zich meedraagt, is er zoals alle jaren een lichtpuntje te vinden in vele steden. Zo kan je momenteel een bezoek brengen aan de Wintergloed in Brugge. Het gaat om een parcours dat is uitgestippeld in de binnenstad met als highlight tien lichtinstallaties. Deze kan je gedurende 41 dagen bewonderen.

Smalle wandelpaden

Het lichtspektakel startte vrijdagavond 27 november  met goede moed, maar de volgende dag was het er te druk naar de veiligheidsnormen tegen Covid-19. Jolien De Kimpe (24) en haar vriend Lorenzo Polino (26) waren er die bewuste zaterdag bij: ‘In sommige smalle straatjes was het niet verantwoord’. De organisatie had beter gekund en daar werkt Brugge Plus ook aan. ‘Daar waar de straat breed was, was toch te weinig plaats voorzien voor de voetgangers. De auto’s reden nog gewoon door de straten. Om het veilig te houden hadden ze de straten beter afgesloten, nu liep iedereen te kort op elkaar’, getuigen Jolien en Lorenzo.

Lichtfestival Wintergloed te Brugge © Lorenzo Polino

Extra stewards

De organisatie zelf had deze drukte niet verwacht: ‘Wintergloed loopt 41 dagen en dus is er tijd genoeg om de lichtinstallaties te bewonderen.’ De organisatie vergaderde de afgelopen dagen en zal ook nog veel vergaderen de komende dagen. ‘We hebben maatregelen genomen inzake publiekstromen. Zodra het nodig is, wordt op bepaalde plaatsen een eenrichtingsverkeer toegepast’, aldus Griet De Prest, communicatieverantwoordelijke van Brugge Plus. Brugge Plus is een organisatie die zorgt voor levendige evenementen en projecten in de stad Brugge.

De politie en de organisatie zullen tijdens het evenement voortdurend in gesprek blijven en zullen nog verder maatregelen nemen wanneer het nodig is. Brugge Plus zorgt ook voor extra stewards bij de lichtinstallaties. ‘We bekijken verdere maatregelen en hoe we de beleving optimaal en veilig kunnen laten verlopen’, zegt De Prest.

Tekst: Sarah Buyle, foto’s: © Lorenzo Polino