18/12/2020

Loewi Monbaliu (24): ‘Je koopt mijn kennis, niet mijn lichaam’

Loewi Monbaliu is fitness-influencer, coach en voedingsdeskundige. Op Instagram promoot ze realistische lichamen en diëten. Fitnessen is haar uitlaatklep en beïnvloedt haar mentaal welzijn. Ook bij Loewi hakt corona er in: ’Beweging heeft een impact op hoe je je voelt. Als ik naar de fitness ga, dan voel ik me de rest van de dag goed. Voor veel mensen valt dat weg, waardoor ze zich mentaal slechter gaan voelen.’

Toen Loewi op haar achttiende door een relatiebreuk ging, besloot ze te focussen op zichzelf. ‘Het is niet de allerbeste reden, maar wel een veelvoorkomende om met fitnessen te starten. Ik begon met joggen en ontdekte al snel dat fitnessen iets voor mij was. Ook ik startte als amateur’, begint Loewi. 

Haar passie voor fitness motiveerde Loewi om verschillende cursussen te volgen en zo er een fulltime job van te maken. ‘Voeding hangt enorm samen met sporten. Hierdoor groeide een interesse in gezonde voeding en hoe je best kan afvallen. De cursussen die ik volgde zijn niet op hogeschool of universiteit niveau, het zijn certificaten. Ik ben zowel voedingscoach als fitnesscoach’, legt Loewi uit.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Loewi Monbaliu (@loewwi)

Het bootyplan gaf haar naambekendheid. Nu hebben ze The Glute Journey, een vernieuwde versie. ‘Ik wil vrouwen doen inzien dat ze het ideale lichaam dat ze in hun hoofd hebben alleen bereiken door spieren te trainen met gewichten. En nee, je gaat er niet direct als een bodybuilder uitzien. Veel mensen denken nog dat een heel strikt dieet en cardio de oplossing is, dit is allesbehalve waar.’

Samen met haar vriend Toni, richtte ze Livin’ Toned op, een Instagram account waar ze handige tips delen over voeding en fitness. Op de bijhorende website vind je alle gidsen en hun kookboek. ‘Vroeger had mijn vriend zijn eigen plan voor mannen en dat verkocht veel slechter. Sommige mannen hebben een te groot ego om hulp te zoeken en  willen niet toegeven dat ze iets niet kunnen. Vrouwen zijn zachter en staan open voor begeleiding.’

Sporten als mentale uitlaatklep

We leven nu al enkele maanden in lockdown en de fitnesscentra zijn al even lang toe. Veel sportievelingen verloren hun drive. Loewi is het niet eens met de sluiting van fitnesscentra: ‘Ik ben natuurlijk geen viroloog en ik weet niet hoe het virus exact verspreidt. Ze beweren dat fitnesscentra en de horeca de grootste verspreiders zijn. Als je de gezondheid van mensen in de fitness vergelijkt met mensen in restaurants, dan ga je een groot verschil merken. Dronken mensen in café’s zullen elkaar sneller aanraken.’ Als je de kans op negatieve bijwerkingen van corona wil verminderen, dan is vermageren een optie. Toch besliste de overheid de fitness te sluiten. ‘Ik beweeg nu veel minder, voor de lockdown fitnesste ik vijf keer per week. Beweging heeft een impact op hoe je je voelt. Als ik naar de fitness ga, dan voel ik me de rest van de dag goed. Voor veel mensen valt dat weg, waardoor ze zich mentaal slechter gaan voelen’, voegt Loewi toe.

Sporten is een uitlaatklep en doet je beter in je vel voelen. ‘Sporten doe je enkel voor jezelf, het getuigt van karakter. Tijdens het sporten komen gelukshormonen vrij en hierdoor voel je je achteraf gelukkiger. Als je je beter voelt ga je andere beslissingen maken, die op hun beurt je nog beter gaan doen voelen. Het is een vicieuze cirkel. De positieve invloed op je lichaam maakt je ook zelfzekerder. Volgens Loewi beïnvloedt sport hoe je in het leven staat. ‘Er zijn mensen die elke ochtend koud douchen, ze doen dit om uit hun comfortzone te treden. Niemand wil koud douchen, maar als je het doet heb je wel je grenzen verlegd. Ik ga niet voor niets mezelf vijf keer per week naar de fitness sleuren, ik put er kracht uit.’  

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LIVIN’ TONED (@livintoned)

Uit onderzoek van KU Leuven blijkt dat de mentale gezondheid van jongeren erg achteruitgaat in 2020. In Loewi’s ogen wordt hier nog heel weinig aan gedaan: ‘Ik heb al zo veel berichten ontvangen van jonge meisjes die echt diep zitten omdat ze niet meer naar de fitness kunnen. Heel veel mensen lijden hier onder.’ Wat zeg je dan tegen die ongelukkige vrouwen? ‘Je mag nooit gefrustreerd zijn in iets dat je niet kan veranderen.’ 

Dieten is verleden tijd

Ook eten beïnvloedt je algemeen welzijn: ‘Die wetenschap is nog niet volledig op punt, maar wat er in onze darmen omgaat kan een directe impact hebben op depressies bijvoorbeeld. Mensen die alleen in lockdown zijn, gaan meer eten en zelfs emo-eten. Hierdoor gaat je gezondheid van achteruit. Het is bewezen dat mensen die eenzaam zijn vroeg sterven. Eenzaamheid is een ziekmaker, veel erger dan ongezonde voeding of roken.’ Gezond eten heeft geen rechtstreekse invloed op je mentale welzijn: ‘Je favoriet comfortfood eten kan je ook goed doen voelen. Overeten kan wel een negatieve impact hebben en schuldgevoelens teweegbrengen’, voegt Loewi toe. 

Loewi en Toni hanteren de  80/20 levensstijl. Dit betekent dat je voor 80% focust op wholefoods: producten met zo weinig mogelijk ingrediënten zoals groenten, fruit en noten. De andere 20% zijn ongezondere producten zoals koeken en chips. Loewi geeft een voorbeeld: ‘Zo kan een maaltijd bestaan uit groenten, kip, aardappelen en een schepje appelmoes of mayonaise. Die 20% maakt de rest lekkerder. Op die manier eet je nog steeds gezond en kan je je dieet veel beter volhouden.’

‘Beloven dat je een sixpack krijgt in twee weken is oplichterij’

Gezonde passie

Hoe extremer en specifieker je een dieet maakt, hoe minder mensen het volgen. ‘Eén dieet dat voor iedereen werkt bestaat niet. We volgen geen specifiek dieet. Wel tellen we calorieën, omdat je zo ontdekt wat er allemaal in je eten zit. We vinden zeker niet dat je voor de rest van je leven calorieën moet tellen, na een tijd kan je gewoon intuïtief eten. Mensen die willen afvallen, moeten dat maar één keer goed doen. En vooral zorgen dat ze hun normale leven terug  goed opbouwen en zo hun resultaten behouden. We zijn absoluut tegen jojoën: het constante fluctueren in gewicht. Ons hoofddoel is jojoën vermijden en mensen aanmoedigen aan krachttraining te doen.’ 

De grens tussen passie en obsessie is dun. Loewi gaat hier heel voorzichtig mee om: ‘Ik krijg vaak de opmerking: “Ben je niet bang dat als je zo vaak over calorieën praat, je mensen aanzet tot eetstoornissen?” Ik zie dat die kans erin zit en dat is absoluut niet de bedoeling. In ons nieuw project ‘Say no to yo-yo’ hebben we een heel hoofdstuk gewijd aan mentale gezondheid. We leggen uit hoe volgers moeten omgaan met calorieën. We proberen er heel open over te communiceren en ze goed te begeleiden.’ 

Sociale media zorgt voor onzekerheid 

Een laag zelfbeeld wordt vaak in de hand gewerkt door onrealistische rolmodellen op sociale media. ‘Mensen zien een lichaam, vinden dat mooi en weten ergens in hun achterhoofd wel dat dat onrealistisch is. Toch willen ze deze fake work-outs doen. Ik doe al drie jaar dezelfde oefeningen, mensen vinden dat saai en niet sexy. Het vraagt nochtans meer doorzettingsvermogen. Ook in ons dieet zeggen we eigenlijk dat je bijna alles mag blijven eten, dat is niet uitdagend voor veel volgers. De fout van de consument is dat ze altijd iets nieuws en extreem verwachten. Die mentaliteit zou dringend moeten veranderen’, verduidelijkt Loewi. 

‘Je eigenwaarde mag niet afhangen van hoe je lichaam eruitziet’

Niet alle influencers nemen hun verantwoordelijkheid. ‘Je mag niet vergeten dat influencers doen wat er van hun gevraagd wordt: extreme work-outs en diëten. Mensen kijken graag op naar onrealistische dingen, omdat ze in eigen boezem kijken te confronterend vinden. Beloven dat je een sixpack krijgt in twee weken is natuurlijk oplichterij. Er is transparantie nodig om de onrealistische bubbel te doorprikken. Mijn tip is: accepteer je lichaam en werk aan een betere versie van jezelf.’ 

Loewi past zelf ook in het schoonheidsideaal. Dit vindt ze heel dubbel: ‘Ik heb een zandloperfiguur dat genetisch is. Ik kan zoveel body positivity preken als ik wil, maar mijn lichaam wordt wel geaccepteerd door de maatschappij. Wanneer ik mijn eigen lichaam post op Instagram, dan wil ik niet dat volgers denken dat ik mijn lichaam gebruik om mijn programma’s te verkopen. Mensen zien mijn lichaam en denken ik wil dat ook en kopen mijn fitnessplan. Zo werkt het niet. Je koopt mijn kennis, niet mijn lichaam. Aan de andere kant wil ik ook gewoon tonen waarvoor ik gewerkt heb.’

Voorbeeldfunctie

Loewi wil een voorbeeld zijn voor jonge meisjes. ‘Ik betrap mezelf soms dat ik bang ben dat mijn spiermassa verdwijnt door de lockdown. Mijn eigenwaarde mag niet afhangen van hoe mijn lichaam eruitziet. Ik zou elke dag moeten blij zijn met de reflectie in de spiegel.’

Het is belangrijk om te blijven bewegen, zo onderhoudt je je mentale gezondheid. Loewi deelt nog enkele tips: ‘Plan je work-outs in, ik zou aanraden om ’s morgens te sporten. Na een hele dag thuis zitten ga je minder gemotiveerd zijn om nog te sporten. Frisse buitenlucht is ook belangrijk, ga dagelijks wandelen of joggen in de natuur.’  

Tekst: Amber Lacasse, foto © Loewi Monbaliu