23/12/2020

Lokaal eten kopen populairder door coronacrisis

Lokaal kopen is duidelijk populairder tijdens de coronacrisis. Jaarlijks doet het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) onderzoek naar elementen die een rol spelen bij de aankoop van verse voeding.

Eén op de vijf Vlamingen koopt al eens op de hoeve en doet dit 8 à 9 keer per jaar. Een kopend gezin besteedt zo’n 125 euro per jaar op de hoeve of gemiddeld 15 euro per bezoek, volgens het onderzoek van VLAM.

In de supermarkt zijn we het gewoon dat groenten en fruit er perfect uitzien, maar bij een lokale boer of hoeve is dit niet altijd het geval. De klanten kijken wel nog steeds naar het uiterlijk van de producten, maar zijn minder kritisch dan in de supermarkt. Andere elementen waar ze naar kijken zijn seizoensgebondenheid, geen gebruik van pesticiden, land van herkomst, duurzaamheid en dierenwelzijn. Hier wordt iets minder naar gekeken, maar voor een kleine groep klanten is dit wel heel belangrijk.

Safety first

Vroeger vonden klanten vooral de duurzaamheid en het feit dat de winkel dichtbij huis is belangrijk. Nu kijken we meer naar de veiligheid. Dit komt uiteraard door het coronavirus. Lokaal kopen was al een tijdje bezig aan een opmars maar de coronacrisis heeft velen de doorslag gegeven om de lokale winkels te ontdekken. Ook leveranciers die altijd aan grote ketens en horeca leverden, moest een alternatief vinden en vonden dat in lokale verkoop van hun producten.

‘Tijdens de eerste golf waren er gigantische wachtrijen aan de supermarkten, want mensen gingen hamsteren. In een hoevewinkel ben je na tien minuten terug buiten. Dan doen mensen wel moeite om naar een hoevewinkel te gaan’ zegt Patrick Pasgang, innovatieconsulent bij Steunpunt van de Boerenbond.

Geen plaats in de diepvries

Groenten en fruit worden vaker lokaal gekocht dan vlees. Dit komt volgens Patrick Pasgang doordat vlees in grotere hoeveelheden verkocht wordt en klanten dit vaak niet in hun diepvries kwijt kunnen. Ook moet je dit vaak op voorhand bestellen en veel klanten weten niet dat dit systeem bestaat.

‘De coronacrisis zet veel Vlamingen aan om de eigen buurt te (her)ontdekken en vers voedsel aan te kopen. De klanten vinden het belangrijk om tijdens de coronacrisis hun voedsel te kopen bij iemand die ze kennen, in hun buurt. Vaak mogen er maar één of twee mensen tegelijk binnen en dit zorgt voor een gevoel van veiligheid’ zegt Patrick Pasgang.

Blijf toch plakken

Uit het onderzoek van VLAM blijkt dat de coronacrisis een grote invloed heeft op het koop- en kookgedrag van de Vlaming. De Vlaming kookte, zeker tijdens de lockdown, meer zijn eigen potje en kocht meer voeding aan. De lokale boeren en hoeves hebben veel meer klanten gehad tijdens de coronacrisis. Een groot deel verdwijnt weer na de lockdown, omdat mensen terug in hun gewoontes hervallen. Maar er blijft toch 10 tot 15 procent bij de lokale boer winkelen.

Tekst: Louka Van Aelst, foto: Sven Scheuermeier via Unsplash