componist Ludwig van Beethoven beiaardconcert
18/12/2020,

Mechelen eert componist Ludwig van Beethoven in stijl

MECHELEN – Ter ere van de 250ste verjaardag van componist Ludwig van Beethoven vond woensdag 16 december een beiaardconcert plaats in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. De componist heeft namelijk een speciale band met de stad.

Het was Eddy Mariën, stadsbeiaardier van Mechelen die met het idee kwam om de componist Ludwig van Beethoven, geboren op 16 december 1770, te eren. Dat net omdat Beethoven een link heeft met Mechelen.  ‘De stad Mechelen was heel positief over het idee, dus ik heb alle medewerking gekregen van de stad waarvoor ik dan ook heel dankbaar was’, zegt Eddy Mariën.

Beethoven was heel rebels in zijn composities, hij brak zowat de regels van de muziek in zijn tijd. Dat is net de reden waarom de muziek inspirerend werkt bij mensen volgens Mariën.

De bekendste compositie van Ludwig van Beethoven is het Europese volkslied genaamd ‘Ode an die Freude’. Dit is het vierde gedeelte uit de negende symfonie van Beethoven. Aangezien dat deel het volkslied van Europa is, zou het ook het populairste lied van Beethoven zijn volgens Eddy Mariën. Een ander heel gekend nummer van Beethoven is het liedje Für Elise.

Mechelen eert componist Ludwig van Beethoven in stijl
Mechelen eert componist Ludwig van Beethoven in stijl

Reportage, camera & geluid: Charline De Winne en Mauranne Robyn, tekst en foto: © Charline De Winne