10/12/2020

Meer dan 60.000 koala’s slachtoffer van bosbranden

Meer dan 60.000 koala’s, 143 miljoen zoogdieren, 2,46 miljard reptielen, 181 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers. Dat is de geschatte tol van de bosbranden die Australië begin dit jaar teisterden. Die cijfers werden maandag vrijgegeven in een in een tussentijds rapport genaamd ‘Australia’s 2019-2020 Bushfires: The Wildlife Toll’, in opdracht van het WWF. 

Bijna drie miljard dieren werden blootgesteld aan de bosbranden. Dat is bijna dubbel zoveel als de eerdere schattingen, 1,25 miljard. Die schatting was enkel gebaseerd op de staten New South Wales en Victoria, waar veel koala’s leven. Nu werd er een  gebied van zo’n 14.5 hectare onderzocht.

De dieren die de branden wisten te ontsnappen hadden weinig overlevingskansen. Dat door een gebrek aan voedsel en onderdak. Dermot O’Gorman, CEO van World Wildlife Fund-Australië: ‘De tussentijdse bevindingen zijn schokkend. Het is moeilijk om ergens ter wereld een andere gebeurtenis te bedenken in het levend geheugen die zoveel dieren heeft gedood of verplaatst. Dit geldt als een van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis.’

Koala’s

Ook de koalapopulatie werd hard getroffen. Door de branden kregen ze te maken met letsels zoals trauma’s door inademing van rook, hittestress, uitdroging, verlies van leefgebied, verminderde voedselvoorziening of zelf overlijden. Doordat ze moesten vluchten uit hun leefgebied werd ook de kans op een gevecht met een ander dier veel groter.

Volgens Demot O’Gorman ging het al langer slecht met de koala’s in New South Wales en Queensland. Dat was al voor de branden zo. Daarom komt het WWF met een actie: ‘Koalas forever’. Hiermee willen ze tegen 2050 de koala populatie in Oost-Australië verdubbelen. Met deze campagne zullen ze boscorridors creëren met de hulp van zaadverspreidende drones en richten ze een fonds op om landeigenaren een duwtje in de rug te geven om veilige gebieden voor koala’s te creëren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door WWF International (@wwf)

Steunen

Hoewel de branden al van januari geleden zijn, is jouw hulp nog steeds nodig. Wie wil doneren kan dat via het WWF. Zij zamelen nog steeds geld in om de koalapopulatie, die al in problemen verkeerde, te herstellen. Wie écht heel veel van koala’s houdt kan er eentje adopteren, tegen een bijdrage weliswaar. Die koala wordt natuurlijk niet in je woonkamer afgezet, maar jouw steun helpt Australië de populatie weer te herstellen.

Tekst: Yoni Delplanque, illustratie: © Yoni Delplanque