13/12/2020

Sp.a en Groen vechten menstruatie-armoede aan: ‘Gratis menstruatieproducten aanbieden moet stigmatisering tegengaan’

Sp.a en Groen willen op Vlaamse scholen gratis menstruatieproducten aanbieden. Schotland was op 25 november het eerste land dat hiermee van start ging. Nu wil ons land ook in die voetsporen treden. ‘We willen gratis maandverband en tampons aanbieden op middelbare scholen en plaatsen waar mensen in armoede komen’, aldus voorzitter van de Belgische Vrouwenraad, Magda De Meyer.

Sinds 2018 werd de ‘tampontaks’ opgeheven in ons land. Voordien was er een btw-tarief van 21 procent op maandverband en tampons waardoor ze werden geclassificeerd als ‘luxeproducten’. Nu is er nog een btw-tarief van zes procent. Een hele vooruitgang, maar nog niet goed genoeg volgens Magda De Meyer: ‘In voedselverdelingen worden reeds gratis mondmaskers en handgels aangeboden, maar dat willen we nu ook uitbreiden naar menstruatieproducten en andere noodzakelijke hygiënische producten.’

‘We willen vooral een nood lenigen bij jonge vrouwen’

Wie geen geld heeft voor maandverband en tampons leeft in ‘menstruatie-armoede’. Dat fenomeen zou niet mogen bestaan, aangezien dit levensnoodzakelijke producten zijn voor vrouwen. Het wetsvoorstel van Groen en Sp.a houdt in dat Vlaamse scholen gratis menstruatieproducten ter beschikking moeten stellen. ‘We beginnen bij de middelbare scholen en in de toekomst kunnen ook hogescholen aansluiten’, aldus Magda De Meyer. ‘We willen vooral een nood lenigen bij jonge vrouwen.’

Taboe
Er hangt nog altijd een taboe rond menstruatie én rond armoede. Twee thema’s die de maatschappij nog altijd bestempelt als ‘schaamtelijk’. Met het wetsvoorstel willen Vlaamse parlementsleden beide taboes de wereld uit helpen en zij die lijden aan menstruatie-armoede de hand reiken. ‘Het belangrijkste doel van menstruatieproducten gratis aanbieden, is om de stigmatisering tegen te gaan’, aldus De Meyer. Daarnaast wil Magda De Meyer deze kans gebruiken om ook alternatieven aan te bieden. ‘Naast klassieke hygiënische producten zoals maandverband en tampons, willen we mensen ook laten nadenken over ecologische alternatieven. Zoals de menstruatiecup.’

 

21bis vroeg de meningen van enkele studenten van Thomas More in Mechelen. Wat vinden zij ervan dat menstruatieproducten gratis zouden worden aangeboden op school? 

‘Als het gratis is, gaat misschien iedereen zodanig veel willen nemen, dat er niet meer genoeg over is voor iedereen. Ik zou het goedkoop maken, maar zeker niet gratis. Je gaat altijd mensen hebben die dan willen hamsteren.’ – Elise (23)

‘Ik vind dat dat wel zou mogen, omdat dat echt noodzakelijk is voor ons. Er zouden opstanden van kunnen komen, omdat mensen zouden kunnen zeggen dat er ook andere noodzakelijke dingen zijn zoals eten. Dus langs de ene kant is het misschien niet zo’n goed idee omdat het dat als gevolg kan hebben, maar langs de andere kant is het wel gewoon noodzakelijk voor ons.’ – Amber (18)

‘Het is inderdaad een noodzaak voor ons. Sommige meisjes kunnen dat gewoon niet betalen. Ik zou het dus wel beter vinden als het gewoon gratis wordt aangeboden. Als je geen menstruatieproducten hebt, is dat echt een groot probleem. Dus een goed initiatief lijkt me.’ – Maya (18)

Tekst: Margot Pinceel & Arnaud De Martelaere, foto’s: Karolina Grabowski via Pexels en Arnaud De Martelaere