11/12/2020

Studente rechtspraktijk getuigt over heisa rond islamkritische cartoon in Karel de Grote Hogeschool

Tijdens een online les van een het vak staatsrecht toonde een docent van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen een cartoon over de Islam. De cartoon schoot bij verschillende studenten in het verkeerde keelgat, aangezien hij de cartoon van een satirische website haalde, die beledigend zou zijn voor de moslimgemeenschap. 21bis praatte met een studente rechtspraktijk uit de les waar het gebeurde.

 

Op 16 oktober 2020 werd Samuel Paty, een leerkracht geschiedenis, vermoord in Frankrijk nadat hij een islamkritische cartoon toonde in de les. Als reactie hierop wou de docent staatsrecht van KdG een debat voeren rond de spanning die kan ontstaan tussen vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Op de cartoon staat geschreven dat moslims niet beledigd zijn door bijvoorbeeld onthoofding en verkrachting. 

De studentenraad van KdG reageert ook op het voorval via een bericht op de facebookpagina van de A-raad: ‘We hopen dat de betrokken docent – en bij uitbreiding alle docenten – na deze gebeurtenis reflecteren over het effect dat haatdragende content kan hebben op studenten, zelfs in een educatieve context.’

De directie van de hogeschool erkent dat de cartoon beledigend is, maar steunt de docent in de reden waarom hij het als lesmateriaal gebruikte. De school laat weten dat ze de opname van deze les herbeleef en dat ze de cartoon in deze context acceptabel vindt om te tonen. KdG betreurt wel het feit dat dit bij verschillende studenten en medewerkers kwetsend overkomt en laat ook weten dat KdG een school is waar iedereen welkom is. Wat denken studenten van andere scholen hiervan? 21bis sprak met Yasmina Ammouche (VUB), Hajar Machichi (EHB) en Siham El Bouzidi (KdG), studente rechtspraktijk die aanwezig was in de beruchte les.

© Jeremy Truijers

Wat er echt gebeurde

Siham El Bouzidi (23) studeert rechtspraktijk aan KdG en vertelt ons haar kant van het verhaal: ‘De docent in kwestie is een man die zeer geliefd is bij de studenten en veel doet voor de school. De beruchte les ging over rechten en vrijheden en verschillende onderwerpen zoals zwarte piet, de onthoofde leerkracht in Frankrijk en allerlei cartoons kwamen aan bod. Hij toonde deze puur om ze te bespreken en gaf nooit aan dat hij hier achter stond. Hij wilde juist aangeven dat het niet acceptabel is en hierover een debat starten. Na het voorval hebben verschillende andere studenten en ikzelf hem aangesproken. Onze docent gaat er volledig aan onderdoor. Niet alleen werd hij valselijk beschuldigd, maar het gebeurde op zo’n grote schaal dat zijn naam en reputatie volledig besmeurd zijn. Dit komt omdat medestudenten zijn volledige naam op het internet gooiden. Iemand anders breken voor je eigen genot, daar kan ik echt niet achter staan. Het is een docent die altijd voor iedereen klaarstond, ook voor mij en ik ben een moslima. In mijn ogen is hij dus allesbehalve een racist. Bovendien heeft hij nooit de kans gekregen om zichzelf te verdedigen en dat is enorm jammer.’

 

Spotten met geloof acceptabel?

21bis sprak met enkele islamitische studenten die bereid waren hun mening te delen over het voorval.

Yasmina Ammouche (22) studente communicatiewetenschappen aan VUB vertelt ons dat ze vaak de indruk krijgt dat mensen het verschil niet weten tussen een mening hebben over een geloof en spotten met een geloof: ‘Er moet een grens getrokken worden tussen die twee aspecten. Met een cartoon zoals deze kwets je een miljard moslims wereldwijd. Ik zou ook niet akkoord gaan als er gespot zou worden met Jezus, dus spotten met de profeet Mohammed kan ook niet. Ik weet natuurlijk niet wat de context is, maar zulke cartoons mogen mensen niet aanmoedigen om hierin mee te gaan.’

Ook Hajar Machichi (22) studente communicatiemanagement aan Erasmushogeschool Brussel vindt dat het debat sowieso gevoerd moet worden: ‘Maar als je het doet, doe het vanuit de moslimgemeenschap en hun zicht hierop. Moslims zijn het slachtoffer van dit soort communicatie en toch wordt er amper geluisterd naar ons standpunt. Kiezen voor die specifieke afbeelding is een no go voor mij, want het zijn leugens die afgebeeld worden met een persoon die ons heel dierbaar is.’

 

Tekst en illustratie: Elise Ingels en Oa Vrebos Twemoji via Canva, foto: © Jeremy Truijers