08/12/2020

Verbeter je gemoedsrust met deze slaapkamertips

Wist je dat je ochtendhumeur bepalend is voor je gemoedstoestand voor de rest van de dag? Je kan niet alle negatieve factoren in je leven vermijden, maar kleine aanpassingen in je slaapkamer kunnen wel degelijk je humeur verbeteren. Hypnotherapeut en mental coach Anja van Gompel geeft enkele slaapkamertips die je doen opstaan met een innerlijke glimlach. 

1. Verf je kamer in zachte kleuren

Het is belangrijk dat je geen felle kleuren in je slaapkamer gebruikt. ‘Je kamer rood verven is bijvoorbeeld geen goed idee’, zegt Anja van Gompel. ‘Fel rood heeft een opwekkend effect. Zo zouden de felle kleuren in fastfoodketens je eetlust opwekken.’ Rustgevende tinten als aardetinten, lichtblauw en groen zijn wel mogelijk. Van Gompel: ‘Wellnesscentra gebruiken water- en natuurtinten, omdat ze een ontspannend effect hebben.’

2. Gebruik warm licht

!Verder gebruik je best warm licht (rond 2700 K) in je slaapkamer. Lichtbronnen die de aanmaak van het slaaphormoon belemmeren zoals laptop- en gsm-licht zijn uit den boze’, zegt van Gompel. Kunstmatige lichtbronnen zoals ‘koud’ blauw licht hebben een negatieve invloed op je nachtrust én humeur.

3. Verluchting is key

Een oude maar gouden tip in coronatijden is om je kamers regelmatig te verluchten. ‘Dat geldt ook voor je slaapkamer. Wanneer overdag je kamer niet verlucht en ‘s avonds je bed in kruipt, inhaleer je de lucht die je uitademt. Dat zijn afvalstoffen die je hoofdpijn kunnen geven en je met een slechte energie doen opstaan de ochtend nadien’, zegt van Gompel.

4. Slaap in je slaapkamer

‘Wanneer je in je slaapkamer ook gaat studeren of tv kijkt, rem je je slaaphormoon. De aanmaak van het slaaphormoon zorgt ervoor dat je lichaam zich ‘s avonds klaar maakt om te gaan slapen. Blauwe lichten zoals je smartphone remmen de productie van dit hormoon, waardoor je een slechte nachtrust kan hebben.’

Tekst en foto: © Oa Vrebos