15/12/2020

Voetballer Rocky Bushiri: ‘Ik woon al sinds mijn zestien alleen, dus die zeventien dagen quarantaine kon ik nog wel aan.’

KV Mechelen verdediger Rocky Bushiri was de eerste speler van de club die in quarantaine moest. Een paar dagen later lag bijna de helft van de selectie in de lappenmand met corona. De match tegen KAS Eupen werd uitgesteld en de spelers konden thuis uitzieken.  Zeventien dagen heeft de huurling van Norwich City alleen doorgebracht. Onze sportredactie vroeg hem hoe hij die tijd heeft doorgebracht.

 

Bushiri is een 21-jarige verdediger die -voorlopig althans- Mechelen zijn thuis noemt. De speler is namelijk op leenbasis aanwezig in de stad aan de Dijle. Bushiris moederclub ligt in Engeland, Norwich City, een Engels tweedeklasser. Op zestienjarige leeftijd werd Bushiri een professionele voetballer en woonde hij ook alleen, dus de eenzaamheid deed hem niet al te veel. Logisch ook, als je vanaf je zestien jaar al van club naar club reist.

 

De eerste

Bushiri weet zelf niet waar  besmetting vandaan komt maar wat wel zeker is, is dat hij de eerste was. Hij voelt zich daar niet al te schuldig over, maar dat betekent niet dat het hem niets doet. ‘Je voelt je natuurlijk slecht tegenover de anderen. Je vraagt je af hoeveel meer er nog zullen volgen, maar wat kan je er uiteindelijk aan doen?’

 

Het is voor professionele voetballers ook niet gemakkelijk om coronaproof te blijven. Hun bubbels zijn veel groter dan die van jou en mij. Zij gaan om met een volledige selectie spelers, de staff en alle tegenstanders die ook nog eens met evenveel mensen in contact komen. Als je ziet hoe gemakkelijk het virus zich verspreid, is het een wonder dat niet meer clubs harder getroffen worden.

 

Sleur

Echt veel last van de ziekte heeft Bushiri niet gehad. ‘Ik heb vier dagen symptomen gehad en twee dagen echt platgelegen.’ De rest van de dagen vulde hij met individuele trainingen. ‘Ik loopte elke dag op mijn hometrainer om mijn conditie te onderhouden, zegt Bushiri. ‘Thuis heb ik ook veel fitnessapparaten en elastieken staan om te werken dus ik kon mezelf wel bezig houden.’

 

Volgens de verdediger zelf waren er niet echt momenten van verveling. ‘Ik ben het gewoon om alleen te zijn en ik kan mezelf goed bezighouden.’ Het leven van een prof staat namelijk nooit stil. Naast het fitnessen en lopen, vulde Bushiri zijn dagen met het herbekijken van wedstrijden om zo zijn eigen fouten te kunnen opsporen. ‘Dat helpt mij om meer inzicht te krijgen in de beslissingen die ik neem.’

 

En als het al eens eenzaam werd, dan was de smartphone er nog. Ook familie van hem zat thuis met corona dus zij belden vaak naar elkaar om te zien hoe ze het maakten in quarantaine. Ook de spelers zelf belden veel onder elkaar. ‘Ik praatte het meest met Thibaut Peyre’, zegt Bushiri. ‘De dag voor mijn diagnose was ik nog met Thibaut gaan voetballen en fitnessen en hij had de besmetting van mij overgekregen.’ De Fransman kon ook wel een opkikkertje van Rocky gebruiken, aangezien Thibaut wél heel ziek werd door zijn besmetting.

 

De draad weer oppakken 

Enkele weken later traint Bushiri weer mee met de groep en is hij weer fit. ‘Ik heb uiteindelijk maar één match gemist. De andere werd afgelast’, aldus Bushiri. De verdediger kreeg een nieuwe kans na zijn besmetting in een oefenwedstrijd tegen KAA Gent waarin hij 45 minuten speelde. Sindsdien kwam hij nog niet van de bank maar dat houdt Bushiri niet tegen. ‘In heel deze periode heb ik nooit hoop verloren in mijn eigen kwaliteiten, het begin van het seizoen was niet denderend, maar dat is voetbal’, besluit Bushiri.

 

En daar heeft hij wel gelijk in want KV Mechelen speelt geen slecht voetbal, maar het ontbreekt aan efficiënte vooraan en aan oplettendheid achteraan. De Mechelaars krijgen gemakkelijke goals tegen en dat hebben ze geweten ook, een zestiende plek en een 14 op 48 is het zware verdict.

 

Maar Bushiri geeft de moed niet op. ‘Ik heb een paar keer kritiek gehad maar dat hoort bij de sport’, zegt Bushiri. Naast opnieuw drie besmettingen is de kern van KV Mechelen ook allemaal terug gezond en klaar voor de volgende uitdaging, weg geraken uit de kelder van het klassement. Het is niet de uitdaging waarop ze hoopten maar zoals Bushiri het zelf zegt: Dat is voetbal.

 

Tekst: Wanes Averhals, foto: © An Rogier