08/12/2020,

Vzw Verslavingskoepel maakt verslaving bespreekbaar dankzij contactgroep

Tot op de dag van vandaag is het nog altijd een groot taboe om verslavingen te spreken, terwijl dat net een deel van de oplossing is. Ook heel wat jongeren kampen met een verslaving. Net om dat bespreekbaar te maken werd in oktober een contactgroep opgericht door de vzw Verslavingskoepel. Met een van de personen van die contactgroep had onze 21-bis reporter Keith een gesprek.

Een van die vrijwilligers is Annick Gondry, ze geeft les in een middelbare school en moeder van drie kinderen. Het thema verslaving kwam een aantal jaar geleden in haar leven als ouder.

Na een aantal jaar vond Annick het hoog tijd om met dit verhaal naar buiten te komen als gezin. Ze gaf lezingen in de school waar ze lesgeeft. Ze merkte dat het voor haar en het gezin enorm veel deugd deed, maar ook op de leerlingen had het een impact. Maar dat was niet genoeg voor Annick.

Door de stuurgroep in Mol op te richten werd Annick gecontacteerd door de Verslavingskoepel. Ze werd uitgenodigd op een vergadering en daar werd er op enkele weken tijd een contactgroep opgericht rondom jongeren en hun omgeving.

De contactgroep is een soort van uitlaatklep waar mensen hun verhaal kwijt kunnen en ze naar elkaar luisteren. Tijdens de meetings wordt er gewerkt volgens het PIKASOL-principe.

Maar door corona en de lockdown zag Annick heel wat mensen afhaken omdat de meetings vervangen werden door Zoom-meetings. En voor sommige mensen is die stap om hun verhaal te doen via de computer net iets te groot.

Voor wie nog meer uitleg wil over het onderwerp heeft Annick nog een kijktip.

Voor meer informatie over de contactgroep: verslavingskoepel.

Tekst en interview: Keith Flameygh, foto: KLEITON Santos via Pixabay