10/12/2020

‘Write for Rights’ voor Dag van de Mensenrechten op 10 december

Donderdag 10 december is het de Universele Dag van de Mensenrechten. Die dag besteedt Amnesty International extra aandacht aan de mensenrechtenverdedigers. 

Amnesty International streeft de naleving van de mensenrechten na, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is hun leidraad.  Amnesty International organiseert elk jaar een schrijfmarathon. Write for Rights is een actie met als doel miljoenen brieven te schrijven en zo te protesteren tegen mensen die onterecht vastzitten. Iedereen kan brieven schrijven, op papier of online. Activisten worden nog vaak onterecht opgesloten omdat ze opkomen voor hun rechten. Met die brieven wil Amnesty International machthebbers onder druk zetten en zo onrecht aanpakken.

Er worden ook internationale prijzen uitgedeeld voor de mensenrechten op 10 december. De Mensenrechtenprijs van de Verenigde Naties wordt maar om de vijf jaar uitgedeeld. Vervolgens wordt de Sacharovprijs uitgedeeld door het Europees Parlement. Dit is de jaarlijkse prijs voor ‘de vrijheid van het denken’. De prijs is vernoemd naar de Russische atoomgeleerde Anderj Sarachov, die in Sovjet Unie opkwam voor de vrijheid van meningsuiting. De Right Livelihood Award wordt uitgereikt door het Zweeds Parlement. Het wordt ook ‘de alternatieve prijs voor de Nobelprijs voor de Vrede’ genoemd. De Nobelprijs wordt ook, toevallig, op 10 december uitgereikt in Zweden.

Op 10 december 1948 is de Universele verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) ondertekend in Parijs door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De UVRM werd opgesteld na de tweede wereldoorlog.

Tekst: Louka Van Aelst, foto: Green Chameleon via Unsplash