10/12/2020

‘Year in Search’: het coronavirus is dé Googleterm van 2020

2020 is het jaar van corona en daar kan ook Google niet omheen. Naar goede gewoonte deelde de populaire zoekmachine de meest gezochte termen van het voorbije jaar. Waar beroemdheden en sportevents gewoonlijk de Belgische top 10 bepalen, gaan bijna alle medailles dit jaar naar die andere grote ster: het coronavirus.

Op nummer één van de trending zoekopdrachten van 2020 in België staat ‘coronavirus’, gevolgd door ‘verkiezingen Amerika’ en ‘het weer morgen’. In 2019 bestond die top 3 nog uit het Vlaamse tv-programma ‘WtFock’, ‘Julie Van Espen’, en de ‘Tour de France 2019’.

De Nederlandstalige zoeklijst van dit jaar laat zelfs niets aan de verbeelding over: de volledige top 10 bestaat hierbij uit coronagerelateerde zoektermen, met ‘coronavirus België’ op de eerste plaats en ‘mondmaskers kopen’ op de laatste. Covid-19 domineert ook de ‘Wat is..?’-lijst van dit jaar met zoektermen zoals ‘Wat is een lockdown?’, ‘Wat is het coronavirus?’, ‘Wat is een pandemie?’ en ‘Wat is droge hoest?’ als populairste vragen.

Door de pandemie spendeerden we allemaal ook veel meer tijd in de keuken, want volgens Google werd er massaal naar recepten gezocht. Als we uitgaan van de populairste culinaire zoektermen bestond ons lockdowndieet uit ‘brownies’ en ‘mojito’.

Hoewel celebrity’s hun troon hebben moeten afstaan aan het coronavirus in de algemene zoeklijsten, googelden we uiteraard nog altijd veel grote namen. De nummer één van de nationale persoonlijkheden is ‘Sean Dhondt’, een overwinning die hij ongetwijfeld te danken heeft aan de Eveline-affaire. De populairste internationale persoonlijkheid volgens ons land blijkt wielrenner ‘Fabio Jakobsen’, de meest opgezochte Belgische politieke figuur het allereerste transgender Europees Parlementslid en minister van Overheidsbedrijven ‘Petra De Sutter’ (Groen) en de vaakst gegoogelde overleden persoonlijkheid de Amerikaanse basketbalster ‘Kobe Bryant’.

Het volledige overzicht van Google kan je bekijken op https://trends.google.be/trends/yis/2020/BE/.

Tekst en foto: © Rani Guinée