04/01/2021

2020, een jaar om snel te vergeten.

Het jaar 2020 zal hoogstwaarschijnlijk de geschiedenisboeken ingaan als een van de meest veelbewogen jaren van de laatste decennia. En aan Covid-19 alleen zal dat niet liggen. De pandemie overschaduwde alle andere gebeurtenissen. Maar als je ze allemaal oplijst, valt het enorm op hoeveel er dit jaar wel niet gebeurd is.

  1. Australië brandde af

Misschien was het een voorbode van wat er aan zat te komen. De Australische bosbranden bleven maar branden, maanden aan een stuk. Wat begon in juni 2019, doofde bijna een jaar later langzaam maar zeker uit, in mei 2020. Naar schatting lieten een miljard dieren het leven, en brandde liefst 18.6 miljoen hectare volledig af. Er is wel wat ‘goed’ nieuws: de bossen zijn zich langzaam maar zeker aan het herstellen. De 500 miljoen dollar aan donaties van over heel de wereld om de bossen te herstellen zullen zeker ook helpen.

 

  1. Covid-19 neemt de wereld in zijn greep

Op oudejaarsavond kwamen er rapporten over een cluster van longontstekingen binnen in Wuhan. Amper drie maand later, op elf maart, werd het coronavirus gecategoriseerd als een pandemie. Ondertussen incasseerde de beurs de grootste beurscrash sinds de beurscrash van 1929. De Dow Jones -een groep van de 30 grootste bedrijven op de Amerikaanse beurs- verloor acht procent aan waarde op negen maart. Toen de grootste daling in de geschiedenis van de Amerikaanse beurs, nu een van velen. In totaal verloor de Dow 35 procent aan waarde op een maand.

 

  1. Trump doet zijn ding

Meer moet er eigenlijk niet gezegd worden over de huidige president van de Verenigde Staten. Trump heeft gedaan wat we ondertussen van Trump verwachten: een heleboel schandalen uitlokken. Wat op twee januari begon met de luchtaanval en de daaropvolgende dood van Iraanse Generaal Qasem Soleimani, vloeide naadloos over in het schandaal met Oekraïne. De allegaties dat Mr. President in 2016 Oekranie dwong om de (ondertussen) president-in-spé Joe Biden zwart te maken, lokte een heus afzettingsproces uit. Het Senaat hield dat op 5 februari tegen. Zijn recentere uitspraken rond fraude bij de presidentiële verkiezingen werden ook snel weerlegd met feiten. Want ondanks alles haalde Trump nog steeds 47 procent van de stemmen binnen. Een schandaal meer of minder deert hem duidelijk niet, al heeft het hem waarschijnlijk wel de overwinning gekost.

 

  1. Hollywood krijgt gerechtigheid

Eind 2017 publiceerde de New York Times een artikel over Hollywood-icoon en filmproducent Harvey Weinstein. Met actrices Rose McGowan en Ashley Judd als boegbeelden werd hij ervan beschuldigd om decennia lang zijn status als Hollywood magnaat seksueel te hebben misbruikt. De bal gaat daarna aan het rollen, en naast seksuele intimidatie wordt hij enkele dagen later ook van verkrachting beschuldigd. In totaal zullen 80 vrouwen hem aanklagen. In maart 2020 krijgen zij eindelijk rechtvaardigheid, Weinstein wordt tot 23 jaar gevangenis veroordeeld.

 

  1. Miljoenen mensen protesteren voor Black Lives Matter

George Floyd. Ahmaud Arbery. Breonna Taylor. Jacob Blake. Hun namen zullen nooit vergeten worden, en al zeker niet door de (naar schatting) tussen de 15 en 26 miljoen betogers. Heel de Verenigde Staten leefde mee met de slachtoffers van politiegeweld. Maar veel is er niet echt veranderd. Voor het neerschieten van Breonna Taylor werd een van de drie officieren ontslagen. De andere twee zijn nog in dienst. Er was geen rechtszaak.

 

Nu is het wel niet de bedoeling dat jullie na het lezen van dit artikel in een depressie verzeild raakt. Daarom geven we als afsluiter ook nog wat goed nieuws. Een Australisch team van wetenschapper maakte een enorme doorbraak naar hun vaccin dat kanker zou moeten bestrijden. Het aantal beloftes van steden en regio’s om de netto-emissies van broeikasgassen naar nul te brengen, is verdubbeld. Een andere verdubbeling zien we bij het aantal vrouwen in de politiek. Echte gelijkheid is het nog niet, maar met 25 procent zijn we er al halverwege. Als afsluitertje: er is water op de maan gevonden, en de lancering van verscheidene SpaceX raketten tekent het begin van een nieuw tijdperk in de ruimtevaart.

 

 

Tekst: © Robbe Debraekeleer, Uitgelicht beeld: CC0 by Markus Winkler via Pexels, Foto 1: CC0 by  Sippakorn Yamkasikorn via Pexels, Foto 2: CC0 by Miguel Á. Padriñán via Pexels, Foto 3: CC0 by Elena via Pexels,  Foto 4: CC0 by Paul Deetman via Pexels, Foto 5: CC0 byShane Aldendorff via Pexels.