wandeling organiseren
05/01/2021

3 Belgische steden die leuke wandelingen organiseren

Sinds de eerste lockdown zoekt zowel jong als oud naar alternatieven om hun tijd te besteden. Wandelen is toen verkozen als ideale tijdsbesteding. De gekendste plekjes om te wandelen zijn het bos of parkje in de buurt.

Buitenkomen is voor jongeren niet meer even vanzelfsprekend. Ze missen hun vrienden en gaan daarom met hen wandelen maar vaak in dezelfde omgeving. Altijd hetzelfde uitzicht is ook maar saai. Daarom gingen we op zoek naar drie Belgische steden die leuke wandelingen organiseren.

1. Middelkerke

Een eerste gemeente waar leuke wandelingen georganiseerd worden, is Middelkerke. Hier is het de traditie om jaarlijks een begeleide winterwandeling te organiseren op een gekozen dag tussen kerst en nieuwjaar. Het thema van de wandeling is elk jaar verschillend. Maar met corona gaat zoals je wel al weet, niets volgens plan.

In de toekomst heeft Middelkerke momenteel een éénmalige wandeling gepland, op 25 april 2021, met Erfgoeddag. ‘We gaan een nachtwandeling organiseren in de warandeduinen waarbij we een gids gaan laten vertellen over nachtdieren. Dit omdat het thema van Erfgoeddag volgend jaar ‘de nacht’ is.’, vermeldt David Stuyck. Indien je aan zo’n wandeling wil deelnemen, is inschrijven een vereiste.

Naast éénmalige wandelingen kan je er kiezen om een wandelroute te downloaden of een kaart te kopen met de route. Nadien kan je de weg volgen aan de hand van wegwijzertjes. Alle locaties worden voorzien van een infobord met tekst en foto’s. In totaal kan je in Middelkerke zo’n 50-tal infoborden terugvinden.

‘Vaste wandelingen die gebaseerd zijn op de volledige geschiedenis van Middelkerke’

David Stuyck

2. Mechelen

Naast Middelkerke houdt Mechelen zich ook bezig met het uitstippelen van wandelingen voor bewoners en toeristen. De stad Mechelen biedt je verschillende soorten wandelingen aan. Je kan kiezen voor een wandeling in de natuur, in de stad zelf of thematische wandelroutes. Wil je een korte wandeling maken, dan kan je kiezen voor wandelingen tot vijf kilometer. Je kan ook voor langere afstanden kiezen indien je dat zelf wil. De kaarten voor deze wandelingen kan je makkelijk terugvinden op de site ‘visit Mechelen’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Mechelen (@visitmechelen)

3. Gent

Ook de stad Gent stippelt leuke wandelingen uit voor haar bewoners en toeristen. Zo kan je er net als in Middelkerke en Mechelen wandelingen terugvinden rond bepaalde thema’s. Er is bijvoorbeeld een avondwandeling met als thema het leven van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Aan de hand van deze culturele wandeling ontdek je wat de link is tussen Gent en de Nobelprijswinnaar.

Daarnaast kan je in Gent ook wandelingen ervaren die niet door de stad zelf, maar door mensen die er gaan wandelen, aangegeven zijn. Je kan op deze manier bijvoorbeeld een wandeling maken uitgestippeld door schrijfster en theatermaakster Pascal Platel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Visit Gent (@visitgent)

Vind je dit soort wandelingen interessant, maar te ver van bij jou? Niet getreurd, je kan ook in jouw buurt eens op zoek gaan naar leuke wandelgebieden. Het eerste wat je kan doen is ‘wandelingen in (jouw gemeente)’ ingeven in Google. Misschien ontdek je er nog plekken waarvan je het bestaan niet eens af wist.

Ook de website Unlock Belgium kan jou misschien inspireren in jouw zoektocht naar nieuwe wandelgebieden. Een activiteit, een wandeling of iets gaan eten en drinken, je kan het allemaal vinden via deze website.

Eén ding is zeker, dankzij de coronamaatregelen hebben de jongeren wandelen leren appreciëren en hebben ze de kriebels te pakken gekregen om dit te blijven doen.

Tekst en foto: © Charline De Winne