04/01/2021

Anorexia in tijden van een pandemie: ‘Het is frustrerend als men over coronakilo’s praat’

Amber Stryckmans (22) kampt al jaren met anorexia en besloot een jaar geleden om een traject te volgen in een eetkliniek in Tienen. Zo werd ze ver verwijderd van haar leven in Antwerpen en ook corona maakte haar behandeling niet makkelijker. In deze reportage nemen we een kijkje in haar weg naar gezondheid.

Wie Amber kent, zou haar omschrijven als vrolijk, energiek en vol liefde. Niet al haar vrienden wisten nochtans wat er bij haar aan de gang was. Een eetstoornis wordt nog te vaak gezien als een taboe en daar wil ze verandering in brengen.

Amber vecht al jaren tegen anorexia en liet zich al verschillende keren hiervoor opnemen. In het begin van 2020 besloot ze om zichzelf vrijwillig in te schrijven in een instelling in Tienen en kwam daarbij op een lange wachtlijst te staan. Corona maakte ondertussen zijn opmars in België en op 8 juni mocht Amber aan haar avontuur beginnen.

‘De media zeggen dat je hulp moet vragen, maar er is gewoon te weinig aanbod om iedereen die hulp te geven. Dat is het probleem.’

Haar traject had vele ups en downs en door corona mocht ze als Antwerpenaar geen bezoek meer ontvangen. Na vier zware maanden stopte haar opname. Dit vertrek is een mijlpaal in haar leven, want nu moet ze dit thuis volhouden. Daarbovenop begon ze meteen aan de studie Toegepaste Taalkunde aan KU Leuven in Antwerpen.

Luister hier naar de reportage waarin 21bis-reporter Lotte De Clerck met haar vriendin Amber praat over deze bijzondere ervaring.

Zit je met vragen rond dit onderwerp? Bij het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert kan je terecht voor meer informatie en hulp. Surf naar eetexpert.be.

 

Tekst en reportage: Lotte De Clerck, foto: © Jesse Wevers