04/01/2021

De cultuurzender ‘Podium 19’ brengt nieuwe voorstellingen naar de huiskamer

Voor de cultuursector lijkt de toekomst nog behoorlijk uitzichtloos. Zowel kunstinstellingen als artiesten kijken uit naar een moment van fysieke hereniging. Via de nieuwe cultuurzender Podium 19 kan dit op een virtuele manier plaatsvinden. Het initiatief brengt nieuwe producties van overal in Vlaanderen tot bij de kijker thuis. Via de steun van Telenet, Proximus, VRT NU en de Vlaamse overheid kon de zender ontstaan.

Concrete doel van Podium 19

Het coronavirus zorgde ervoor dat alle fysieke voorstellingen onherroepelijk moesten stopgezet worden. Hoewel de vaccinaties voor een klein lichtje aan het einde van de tunnel zorgen, weten we tot op heden niet wanneer de maatregelen zullen versoepelen. Daarom werden cultuurbewonderaars verrast met een eindejaarsgeschenk, Podium 19. De nieuwe Vlaamse cultuurzender kwam tot stand om de honger naar cultuur enigszins te stillen. Het cijfer 19 zou kunnen verwijzen naar het onbezorgde jaar 2019 wanneer van Corona nog geen sprake was, maar de naam is een knipoog naar het virus COVID-19.

Het is de bedoeling de kijker het gevoel te geven dat ze in een virtuele zaal van nieuwe en bestaande cultuurvoorstellingen kunnen genieten. Vanaf 21 januari tot en met 30 april zal de zender in de televisiecatalogus en online te vinden zijn. ‘Het einde van april betekent nog niet het einde van de cultuurzender. Midden februari zullen we de situatie evalueren en het verdere verloop van de zender bespreken.’, zegt verantwoordelijk voor de communicatie, sales en marketing van het Concertgebouw Brugge Bert Vanlaere. Of de zender effectief op kanaal 19 zal te zien zijn, moet nog bekend gemaakt worden.

Deelnemers van het initiatief

Zeven Vlaamse kunsthuizen zullen de cultuurzender voorzien van nieuwe producties die normaal in hun zalen zouden gebracht worden. Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Kunstencentrum Voo?uit brengen op een kwalitatief geregistreerde manier cultuur tot in de huiskamer. Via opvoeringen die normaal gezien op dergelijke podia fysiek zouden plaatsvinden, proberen ze het publiek opnieuw met de artiest te verbinden. Administratief uitvoerder en initiatiefnemer is Brussels Philharmonic, die met interesse van Proximus naar de overheid stapte. Daarna sloegen ook Telenet en VRT de handen in elkaar. De VRT zal hoofdzakelijk instaan voor de promotie en bepaalt niet de inhoudelijke invulling. Geïnteresseerden hoeven de opvoeringen niet live te bekijken want via Telenet, Proximus en VRT NU kan je alles gratis bewonderen.

De verschillende cultuurgenres

‘Welke voorstellingen Podium 19 precies zal uitzenden, dat moet nog blijken. Het zal in ieder geval een gevarieerd aanbod zijn voor iedere cultuurliefhebber. Zo zal er dans, theater, opera, verschillende genres muziek en familievoorstellingen te zien zijn.’, deelt artistiek directeur van het Concertgebouw Brugge Jeroen Vanacker mee. Naast de producties van de zeven kunstinstellingen leveren ook andere organisaties, die dergelijk statuut niet hebben, culturele inhoud. Op die manier is er een gelijke regionale verdeling. Zeven op zeven zal Podium 19 kunst uitzenden, waarin wekelijks drie tot zes nieuwe voorstellingen op het scherm verschijnen. Belangrijk is dat de performances uitsluitend het werk zijn van een Vlaamse kunstenaar of kunstorganisatie. Het concrete uitzendschema volgt begin januari.

Het Concertgebouw van Brugge

Het Brugse Concertgebouw, dat behoort tot een van de zeven hoofddeelnemers, heeft een brede waaier aan genres die ze in normale omstandigheden kunnen aanbieden. Zowel muzikale voortellingen, als literatuur en theater kunnen bewoners van Brugge en omstreken er aanschouwen. Toch proberen werknemers van het gebouw op een creatieve manier met de huidige situatie om te gaan en openen ze hun deuren voor artiesten. Alle zalen mogen gebruikt worden als repetitie- of opnameruimte om producties voor te bereiden die kunnen opgevoerd worden van zodra het mag. Ook doen ze op deze manier dienst als ruimte waar voorstellingen kunnen vastgelegd worden om nadien via Podium 19 aan kijkend Vlaanderen te vertonen.

Tekst: Manon Van Caenegem, foto: © Unsplash & Podium 19