04/01/2021

De zoektocht naar de fitste man en vrouw ter wereld

Fittest on earth dat is de titel waarvoor de mannen en vrouwen elk jaar strijden in de Crossfit Games. Crossfit kent een enorme groei de laatste decennia. De allereerste Crossfit gym ook wel ‘Box’  genoemd opende in 1996 in Californië en de games bestaan al sinds 2007. Maar wat is de sport met de meest fitte atleten ter wereld?

Crossfit is in de eerste plaats een vorm van fitness die elementen van gewichtheffen, gymnastiek en atletiek combineert. Op die manieren trainen de atleten zowel de pure kracht van het gewichtheffen, uithouding van atletiek en de complexe handelingen van gymnastiek. Deze drie vormen de basis maar zijn zeker niet de enige sporten. Afhankelijk van de WoD (workout of the day) en de box kunnen ook heel andere sporten in het programma opgenomen worden zoals fietsen, basketbal, roeien, zwemmen, alles om de meest allround atleet te worden.

Naast oefeningen die crossfit ontleent van andere sporten zijn er ook Wod’s die in de Crossfit ontstaan en over alle boxen in de wereld gekend zijn. Een typisch voorbeeld hiervan is Murph. Deze workout bestaat 1 mijl lopen, 100 keer optrekken, 200 keer pompen, 300 squats en 1 mijl lopen. Deze workout is vernoemd naar een overleden militair Michael Murphy en wordt dan ook uitgevoerd in zijn nagedachtenis.

Crossfit Games

Na 10 jaar crossfit waren het aantal boxes van 1 naar 18 gestegen. Nog eens 10 jaar later in 2015 waren dit er 12.000. Dit succes heeft mede te maken met de Crossfit Games die sinds 2007 georganiseerd worden. In de Crossfit Games krijgen de atleten verschillende workouts voorgeschoteld verdeeld over een drietal dagen. Wie eerste eindigt in een workout krijgt telkens 100 punten achter zijn of haar naam de 30ste krijgt nog één punt. Naast de punten is er ook voor elke workout een minimum workload. Dit is het minimum dat je in deze workout moet doen binnen de tijd of je ligt uit de Games. De Crossfit Games tellen om en bij de 14 workouts.

De workouts lopen heel erg uit elkaar en worden pas ter plaatse aangekondigd. Workouts kunnen uithoudingsgericht zijn zoals een zwem-loop, traditionele workouts zoals Murph of een klassieke stoot wedstrijd in het gewichtheffen. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van verschillende elementen uit de gymnastiek en traditionele fitness.

Bij de mannen wordt er gedomineerd door de Verenigde Staten. Twaalf van de veertien winnaars bij de mannen kwamen uit het land van oorsprong. Bij de vrouwen is het al 10 jaar geleden dat een Amerikaanse kon winnen. Daar wonnen zowel de Verenigde Staten, Ijsland als Australië elk vier keer. De huidige kampioenen Matt Fraser (Verenigde Staten) en Tia-Clair Toomey (Australië) domineren nu al enkele jaren met vijf en vier opeenvolgende overwinningen.

Crossfit in België

Met meer dan 50 boxes in België kent ook bij ons de sport een enorme groei. Jelle Hoste (25) staat eerste op de Belgische ranking. Dit gaf hem een rechtstreeks ticket voor de Crossfit Games maar deze gingen jammer genoeg niet door. ‘Ik keek er enorm naar uit en trainde al een heel jaar extra hard om er op de Games te staan. Hopelijk kan ik me dit jaar opnieuw kwalificeren.’ Hoste weet dat hij ook dit jaar weer hard zal moeten werken voor een kwalificatie. ‘Ik ben veel sterker geworden als vorig jaar maar dat zullen de andere ook zijn.’

Hoste begon op uitnodiging van een vriend en was meteen verkocht aan de sport. Voor hij zich helemaal op Crossfit stortte was hij judoka. Je ziet het vaak dat Crossfit atleten eerst tot de top behoorde in een andere sport. Zo komen Fraser en Toomey uit het gewichtheffen. Daar heeft Hoste een verklaring voor. ‘Omdat de sport nog zo jong is kan het ook niet anders dan dat de atleten eerst al iets anders deden. De mensen die Crossfit van jongs af aan doen moeten nog de leeftijd bereiken om bij de top mee te doen maar zij zullen er in de toekomst zeker staan.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jelle Hoste (@jellehoste)

 

Tekst: Wout Van Roy, foto: ©  scott244 via Pixabay