05/01/2021

Filmfestival Oostende kiest voor alternatief: FFO Nights 2021 gaan heel jaar lang door

Filmfestivals zijn elk normaal jaar een spektakel, maar de huidige coronamaatregelen dwingen organisaties wereldwijd om het anders aan te pakken. In België organiseert Filmfestival Oostende FFO Nights 2021, dat een heel jaar lang inspeelt op Vlaamse filmreleases. In Amerika, bij Sundance Film Festival, organiseren ze online alternatieven en drive-in cinema’s. 

Jaarlijks vinden er duizenden filmfestivals over heel de wereld plaats. Het oudste filmfestival in Venetië, dat al sinds 1932 zijn prijzen live uitreikt, vond zoals gewoonlijk wel fysiek plaats in september. In oktober kon in België Film Fest Gent ook op locatie doorgaan. Normaal staat een filmfestival gelijk aan rode lopershows en tal van competities, workshops en evenementen. Door de maatregelen was er heel wat minder glitter and glamour.

Kortfilmfestival Leuven koos in november voor een online alternatief, een idee waar ze in Oostende niet op verder zijn gegaan, aldus de coördinator van het Filmfestival van Oostende Floris Vanderkerckhove: ‘Oorspronkelijk hadden we online rooms georganiseerd, maar dat is enkel voordelig voor internationale films. Films met Belgische vertoonrechten volgen een vast distributiemodel waar geen plaats is voor een online avant-première. Het filmfestival heeft als identiteit dat we veel lokale, Vlaamse films en coproducties tonen, dus online biedt dan geen meerwaarde.’

 

Originele alternatieven van Amerika tot Vlaanderen

Sundance Film Festival, dat elk jaar plaatsvindt in januari in Park City in Utah, komt met een online alternatief. De online platformen bieden gesprekken met acteurs en regisseurs, muzikale optredens en een Artist Lounge aan. Het digitale platform kan je meevolgen via VR headsets, wat zorgt voor een live ervaring. Daarbovenop organiseren ze ook evenementen, die over heel Amerika plaatsvinden. Zo vertonen films in drive-in cinema’s in 24 verschillende staten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Sundance Institute (@sundanceorg)

Het filmfestival van Oostende heeft geen online alternatief, maar ‘FFO Nights 2021’ zal een heel jaar plaatsvinden en start wanneer de cinema’s terug heropenen. Vanderkerckhove legt uit: ‘Het concept achter FFO Nights 2021 is dat we enkele Vlaamse films in première laten gaan in Oostende met een hele show én met rode loper. Dat zullen we allemaal livestreamen naar alle zalen in Vlaanderen die willen deelnemen, niet enkel in Oostende. Op die manier gaat zowel het voorprogramma als de film zelf in heel Vlaanderen in première.’

Het blijft niet enkels bij premières. Hoewel ze in Oostende moeilijk met drive-ins kunnen werken, toont Vanderkerckhove dat er andere initiatieven zijn: ‘De dag van het evenement draait niet enkel rond de filmvertoning, maar er zullen ook andere events plaatsvinden zoals de kortfilmcompetities zodat we lokaal talent een kunnen plaats geven. We gaan masterclasses organiseren voor studenten en professionals. We werken met allemaal kleine activiteiten vanaf de middag om zo over te gaan naar de grote avant-première in de avond.’

 

Positieve vooruitzichten voor FFO Nights 2021

De FFO Nights beginnen in 2021, maar starten pas wanneer de filmzalen heropenen. We kunnen ons aan enkele Vlaamse kleppers verwachten: ‘We willen FFO Nights aftrappen met Red Sandra van Jan Verheyen en Lien Willaert, maar ook films als Rookie met Veerle Baetens en Matteo Simoni hebben er een plaats. De eerst debuutfilm van Jeroen Perceval Dealer en Mijn Vader is een Saucisse van Anouk Fortunier krijgen zeker een toonmoment in Oostende.’

Ook goed nieuws van Vanderkerckhove: ‘Wat we wel al kunnen zeggen is dat de Ensors, en de Jamies, onze twee awardshows, zullen doorgaan. De uitreikingen van de Ensors, de belangrijkste filmprijzen in Vlaanderen, zullen te zien zijn op Canvas en de eerste show van de Jamies kan je online streamen.’ De Jamies zijn in het leven geroepen om Vlaamse online content wat meer in de kijker te zetten. Wie er in de prijzen valt, wordt duidelijk op vrijdag 22 januari 2021 tijdens een live-event vanuit het Kursaal. Online kan je afstemmen naar Youtube en andere kanalen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door De Jamies (@jamiesawards)

Vanderkerckove eindigt met een positief vooruitzicht voor 2022: ‘In januari 2022 zullen we hopelijk onze eerste winterversie doen. Daar hebben we effectief drie volwaardige festivalsites voor in Oostende: Kinepolis, De Grote Post en het Kursaal. De programmatie zal helemaal aangepast zijn aan het publiek dat daar komt, iets om hoopvol naar uit te kijken!’ De laatste updates kan je op de website van Filmfestival Oostende raadplegen.

 

Tekst: Stien Schoofs, foto: © Filmfestival Oostende