05/01/2021

Holebi-gemeenschap neemt naam van extreemrechtse Proud Boys op Twitter in beslag

Sinds een aantal dagen delen holebi’s op Twitter massaal foto’s en video’s van kussende koppels onder de hashtag #ProudBoys. Ze proberen daarmee de gelijknamige extreemrechtse Amerikaanse groepering te saboteren.

Proud Boys kwam recent nog in het nieuws nadat Amerikaanse president Donald Trump hen toesprak in het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten. ‘Stand back and stand by’ (hou je gedeisd en hou je klaar), was namelijk Trumps antwoord na de vraag van Fox-journalist Chris Wallace of de president radicale groepen en milities wou aanzetten tot kalmte.

De groepering Proud Boys werd in 2016 opgericht door een rechtse activist. Enkel mannen kunnen zich aanmelden om lid te worden. Wie zich aansluit moet zweren dat hij een “westerse chauvinist is die weigert zich te verontschuldigen voor het creëren van de moderne wereld”. De groep kwam eerder al in opspraak na gewelddadige confrontaties.

Hun naam wordt nu op Twitter in beslag genomen door de holebi-gemeenschap. Vooral homoseksuele mannen delen foto’s en video’s van kussende mannen, regenboogvlaggen en Pride-evenementen onder de hashtag “Proud Boys”. Ze proberen zo de naam te kapen. Zelfs het Canadese leger doet mee.
 

Tekst: Ashley Okwuego, foto: © Matthew Schueller