01/01/2021

IN BEELD – Het wassalon als ideale vluchtoord

Jongeren zaten door de lockdown een tweede keer voor een lange tijd vastgekluisterd in hun woning. Om op een reglementaire manier even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, zochten ze vaak de natuur op of gingen ze sporten. Een minder bekende maar daarom niet minder legitieme optie, was een bezoek aan het wassalon. De 21bis-redactie bracht dit in beeld en vroeg de jongeren waarom ze positieve energie halen uit een bezoek aan de wasserette: ‘Een beetje smalltalk betekende nog nooit zo veel’

Benjamin (22): ‘Wanneer je studeert en de hele dag binnen moet blijven, heb je eigenlijk enkel nog non-dagen. We moeten op zoek naar ontspanning, maar dat is niet altijd even evident tijdens een lockdown. Het wassalon is daarom steeds een goede optie.

‘Als je gaat wassen in een wasserette heb je nog een soort uitstap voor de boeg die voor een klein lichtpuntje in deze donkere dagen zorgt. Terwijl m’n was inzit, kan ik m’n hoofd even wat rust gunnen en loskomen van het studeren.’

Jonas (23): ‘Ik ga wekelijks naar het wassalon. Tegenwoordig voelt het bezoek iets killer aan dan daarvoor. Oudere mensen met wie je een babbeltje kon slagen terwijl je op de was wachtte, kozen er nu vaker voor om in de auto te blijven. Bij de jongeren lag dat anders. Je merkte dat zij de afgelopen maanden minder sociale contacten hadden. In het wassalon vonden ze dat wel en ze koesterden deze momenten dan ook. Jongeren die je nooit eerder zag of sprak, werden plots voor een uurtje gesprekspartners. We spraken over koetjes en kalfjes, en niet continu over de pandemie.’

Frédérique (23): ‘In het wassalon kan je een boek meenemen en even rustig lezen. Normaal gezien heb ik weinig tijd om te lezen, of doe ik liever andere dingen. Maar in het wassalon kan je eigenlijk niets anders doen dan wachten. Je bent er omgeven door heel wat ramen waardoor je constant kan kijken naar de mensen die passeren. In coronatijd zie je in het wassalon dat er nog steeds  leven is. Als je tijdens de lockdown in je kot zit, vergeet je af en toe zelfs dat er mensen bestaan.’

Bente (23): ‘In tijden van corona is het wassalon een plek waar je even tot rust kan komen, maar waar je ook de kans krijgt om even met andere mensen te praten. Een bezoekje aan het wassalon is een aangename ontspanning tussen het studeren door. Je komt immers nog eens even buiten en doet tegelijkertijd nog iets nuttigs. In het wassalon is er sociaal contact, wat in het nieuwe normaal niet meer zo evident is. Een beetje smalltalk betekende nog nooit zo veel.’

 

Tekst & foto: © Laurens Van Aert