04/01/2021

Kortfilm ‘Ada’ gaat online in première: ‘Zonder de klank van een cinemazaal is de ervaring niet compleet’

Cinema’s moeten hun deuren nog even gesloten houden en ook filmfestivals kunnen niet op de traditionele manier plaatsvinden. Het kortfilmfestival van Leuven ging door tijdens de tweede lockdown, waardoor het filmliefhebbers van thuis liet kijken en slechts de regisseurs fysiek aan het woord kon laten. Net als vele andere kortfilms ging ook Ada, van regisseur en cinematograaf David Williamson, online in première.

De cultuursector krijgt rake klappen en ook de cinema’s kijken hoopvol uit naar het heropenen van hun zalen. In Vlaanderen vinden jaarlijks heel wat filmfestivals plaats, en voor hen luidt hetzelfde verdict. De stad Gent kon nog net in een beperkte mate cinemaliefhebbers naar enkele premières laten komen, maar de stad Leuven moest onherroepelijk zijn deuren sluiten. Het kortfilmfestival van de studentenstad ging nog door, maar kon enkel een online aanbod naar voren schuiven. De regisseurs werden wel uitgenodigd om via een live stream hun film voor een online publiek toe te lichten.

Over David Williamson en Ada

In 2010 studeerde David Williamson af als regisseur aan het Sint-Lukas in Brussel. ‘Tijdens deze opleiding werden we gestimuleerd om alle facetten van het filmen onder de knie te krijgen. Zo moest je nu en dan de rol van klankman of monteur op je nemen, of werd je wel eens ingezet als acteur. Een prestatie met wisselend succes.’, wist David te vertellen. Met zijn afstudeerfilm Now Here won hij een VAF wildcard voor het beste fictieproject. Een prijs van het Vlaams Audiovisueel Fonds die afstuderende jongeren financieel moet ondersteunen in het realiseren van hun volgende film.

Na tien jaar lanceert hij eindelijk het project dat het resultaat is van de wildcard. Ada, een kortfilm over een vrouw die moet kiezen tussen haar onschuld bewijzen voor een jury, of een moord bekennen die ze niet heeft gepleegd. ‘Ik wou iets doen met de perceptie van schuld en hoe een persoon daar mee omgaat. Oorspronkelijk wou ik een langspeelfilm maken, maar achteraf besefte ik dat deze thematiek zich eerder leent tot een film met een korte tijdsspanne.’

Impact van corona

Omdat de opnames gepland waren in oktober 2019, zijn deze zonder corona-invloeden kunnen doorgaan. Enkel de montage heeft vertraging opgelopen wegens een veranderde planning van andere projecten. Dat ervoor zorgde dat Ada nipt afgewerkt was om online in première te gaan op het kortfilmfestival van Leuven. Een online evenement is beter dan een afgelaste première, maar volgens filmmakers komt het niet geheel in de buurt. ‘Beeldmatig is er zeker een verschil tussen iets dat je bekijkt op een computerscherm, of in een cinemazaal waar de klank die ervaring grotendeels versterkt.’ Hoewel een online première tot grote spijt de enige optie was voor David, ziet hij hier ook een voordeel van in. Van een beperkte capaciteit is op deze manier namelijk geen sprake, wat ervoor zorgt dat heel wat mensen deze gelegenheid op een virtuele manier konden bijwonen. Bovendien heeft David er de prijs voor beste cinematografie gewonnen.

De jonge regisseur Laura Van Haecke had het geluk dat haar kortfilm Howling geselecteerd was voor het filmfestival van Gent. Hoewel het in normale omstandigheden voor een groter publiek in première zou gaan, kon zij nog net genieten van een fysieke lancering. ‘Ik ben enorm blij dat dat is kunnen doorgaan. Je maakt een film om op groot scherm te laten zien zodat het publiek het op de juiste manier aanvoelt. Een computerscherm met boxen is niet wat je aanvankelijk voor ogen hebt.’, aldus Laura.


Cinematograaf of regisseur

David studeerde dan wel af als regisseur, afgelopen tien jaar verdiende hij als cameraman of als cinematograaf zijn geld. Sinds zijn afstudeerfilm is Ada het eerste project waar hij als regisseur te werk gaat. Zo blikte hij op dit project terug: ‘Als cameraman sta je voortdurend aan de zijlijn en ben je verantwoordelijk voor jouw deel. Ik vond het heel leuk om de montage te zien vorderen en wat je allemaal met geluid kunt doen. Dus in die zin was dat leuk om heel dat proces van begin tot einde mee te maken.’ Maar toekomstige projecten als regisseur staan er voorlopig niet gepland.

Omdat Ada momenteel nog naar enkele filmfestivals wordt ingestuurd, moeten filmliefhebbers nog even geduld hebben vooraleer ze de film kunnen bekijken.

Tekst: Manon Van Caenegem, foto’s: © Eva Vlonk