11/01/2021

KUNSTCAST – Koen Bauters: ‘Omdat ik vroeger bang was van mensen, fotografeerde ik landschappen’

In de Kunstcast-reeks belichten we heel wat Belgische artiesten. Deze artiest ken je misschien wel van de platenhoes van Niels Destadsbader. Vanuit zijn woonplaats in Haacht geeft Koen Bauters, fotograaf en docent fotografie aan de hogeschool Thomas More, een verhelderend interview over zijn carrière en hersenspinsels. 

‘Zonder Anton Corbijn zou ik misschien gestopt zijn’: het is moeilijk om je een Humo voor te stellen zonder de foto’s van Bauters. De verschillende shoots die Koen belicht, doen al gauw een belletje rinkelen. Heel wat legendarische platen of foto’s die in het collectief geheugen staan komen van de man uit Haacht. Hij weet steeds de juiste sfeer te scheppen door zijn gelikte timing en aparte bewerking. Dat laatste kenmerk is misschien nog het meest herkenbare. Hij beschrijft zijn stijl zelf als ‘Bauters blauw.’  Zeer speciaal en toch doet hij hier niet lang over. ‘Ik herzie nooit een bewerking’, aldus Bauters.

Ontdek nog veel ijzersterke uitspraken en fun facts in de kunstcast.

Tekst: Ellen Tavernier en Heleen Dehollogne, foto: © Koen Bauters