04/01/2021

Online daten: vanwaar komt de hype?

Heb jij je lief online leren kennen? Dat was vroeger niet echt iets om over naar huis te schrijven. Maar in de huidige omstandigheden kan het bijna niet anders. Waar is de tijd dat je nog iemand kon leren kennen op café? Of tijdens het uitgaan? Dat heeft allemaal plaats moeten maken voor datingapps. Tinder, Happn, Badoo en zelfs Facebook lanceerde dit jaar nog haar een eigen datingapp. Maar hoe succesvol zijn die apps nu echt? En wat voor mensen vinden we daar vooral op terug?

Enkele jaren geleden was online dating nog zoiets onbekends. Als het zelfs al niet schaamtevol was om toe te geven dat je je tot zulke sites moest keren, in de zoektocht naar liefde of misschien iets anders. Uit een onderzoek van VRT Nieuws in 2016 bleek dat het goede oude ‘avondje uit’ in Vlaanderen nog altijd dé manier was om een partner te vinden. Maar in 2018 bleken online datingsites alle records te breken. Je lief leren kennen op Tinder bleek toen plots doodnormaal te zijn. Helaas heeft nu, anno 2021, het coronavirus zo goed als heel ons leven noodgedwongen digitaal gemaakt, dus ook ons liefdesleven.

Waarom is online daten zo een hype geworden?

‘Dat is vrij simpel, want het is intussen al ingeburgerd’, zei Chris Verlinden, country director BELUX bij Parship, in 2019 al aan Het Nieuwsblad. ‘De generatie die nu klaarstaat, heeft het internet en bijhorende sociale media met de paplepel binnengekregen. Vroeger schaamde men zich als het ging om het vinden van de liefde online, maar dankzij de digitalisering is dat voorgoed voorbij’, zei hij nog in Het Nieuwsblad.

Hoe zit dat wereldwijd?

Het onderzoek dat datingsite Badoo al in 2016 heeft gepubliceerd, toont enkele opmerkelijke bevindingen over de wereldwijde dating-trends. Dankzij de geografische inzichten van Badoo’s 318 miljoen gebruikers, onthult het onderzoek waar dat de wereldwijde online dating-gewoontes overeenkomen en waar die gewoontes verschillen.

In het algemeen blijkt dat mannen nog altijd het vaakst het online gesprek beginnen. En dat nog steeds veel vrouwen dat ook wel verwachten. Hoewel er toch ook landen zijn waar vooral vrouwen de eerste stap durven zetten. Misschien een tip voor de mannen, als jullie op zoek zijn naar een assertieve vrouw.

Terwijl we door het coronavirus niet enkel dates en ontmoetingen in real-life moeten uitstellen, geldt dat helaas ook voor onze reisplannen. Maar zit er echt niets voor je tussen op Badoo, Happn of Tinder? En heb je altijd buitenlandse mannen of vrouwen knapper gevonden? Dan kan je in je zoektocht naar een lief, wanneer we weer reisplannen mogen maken, kiezen voor een van de bovenstaande landen als toekomstige vakantiebestemming.

De business is booming zou je dus kunnen zeggen. Online daten is bijna een deel van onze cultuur geworden. Als ik je één raad mag geven, dan zou ik een tripje naar Nieuw-Zeeland bovenaan je lijstje zetten. Waarom? KJ Apa, dé hunk uit de populaire serie Riverdale blijkt daar te wonen. En hij is nog single.

Tekst & datavisualisatie: Valeriya Gornostayeva, foto: Yogas Design via Unsplash