02/01/2021

Popland gaat op zoek naar muzikaal talent

In samenwerking met radiozender NRJ lanceert de zangschool Mind The Voice het project Popland. Hierbij worden muzikale matches gemaakt tussen muzikanten, producers, singer-songwriters en dj’s. Zo hopen ze nieuw talent te ontdekken en hen te helpen door te breken in de muziekindustrie.

Mind The Voice is een van de grootste zangscholen in Vlaanderen. Naast zangles geven, bieden ze ook veel andere mogelijkheden aan: ‘Onze core-business is zangles, maar nu kan je bij ons ook terecht voor videoclip-opnames, logopedie, opleidingen, stages en zoveel meer. Eigenlijk alles wat een zanger nodig heeft om een goede artiest te worden. Het is niet zangles alleen. Het is een totaalpakket op vocaal, mentaal en fysiek vlak’, vertelt Charlotte Canoot (23), zangcoach bij Mind The Voice.


Extra tijd

Door de lockdown had het team van Mind The Voice extra tijd om aan nieuwe projecten te werken. De uitkomst zijn drie projecten waarvan Popland er een van is. Charlotte: ‘Door corona moesten we verplicht sluiten waardoor er geen zangles meer gegeven werd. Natuurlijk wil je wel, dat wanneer je terug open mag, je sterker terugkomt.’  Kort na de tweede lockdown was het project Popland klaar om de wereld ingestuurd te worden.

 Muzikaal matchen

‘Omdat veel zangers niet in staat zijn om zelf te schrijven of te producen of omdat veel producers of singer-songwriters niet in staat zijn om zelf hun muziek uit te voeren, willen we hen samenbrengen in Popland’, zegt Charlotte. Een vocalist wordt dus door experten gematcht aan een producer, dj of singer-songwriter.

‘Je zou kunnen zeggen dat Popland een andere naam is voor muziekindustrie, en het Popland of de popindustrie is waar je in wilt geraken.’

Daarna gaan vier duo’s drie maanden samenwerken om zo op het einde van de rit een mooi, afgewerkt product te verkrijgen. ‘Ze krijgen opdrachten en taken en leren waar je aan moet voldoen om tot een volwaardig artiest benoemd te kunnen worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze naar hun eindpitch toewerken waarbij dat ze alles kunnen laten zien dat ze geleerd hebben.’

Dit is een soort talentscouting waarbij platenlabels, managers en pluggers komen kijken. Hopelijk kan minstens één van de duo’s gelanceerd worden en een muzikale carrière opbouwen.


Voor wie

‘We zijn op zoek naar mensen die muziek ademen en zin hebben om zich in een nieuw muzikaal avontuur te storten. Muzikanten in de breedste zin van het woord zijn meer dan welkom!’, vertelt Charlotte. Mind The Voice werkt samen met de radiozender NRJ en is dus meer op zoek naar het doelpubliek van deze zender. ‘Het woord Popland zegt het zelf, het gaat over het muziekgenre Pop. Voor de rest zijn we van de policy ‘Bring it on’ en we zien wel of er een muzikale schat in verborgen zit’

 

Charlotte Canoot is de presentatrice van het project Popland. ©Mind The Voice


Experten

Er is een vaste cast van drie experten die de kandidaten zullen matchen, maar ook zullen begeleiden doorheen het hele Popland-traject. Naast Tiffany Veys als vocal coach, stapt ook Wouter Vander Veken mee in het verhaal als producer. Om het plaatje volledig te maken wordt het “Radio Hitpotential” gemeten door NRJ-presentatrice Kim Muylaert. Met z’n drieën goed voor een grote bagage aan muzikale kennis.

‘Als je het gevoel hebt dat je blok loopt in de muzieksector kijk dan naar ons programma en zie dat het ook weer anders kan.’

Zo coacht Tiffany artiesten zoals Camille Dhont, Coely, Jelle Van Dael, Mathieu Terryn (Bazart) en vele anderen. Wouter staat in voor producties als #LikeMe en werkt als producer samen met Laura Tesoro. Kim heeft zowel bij Radio 1, Studio Brussel en NRJ radio gemaakt.

Buiten de vaste experts zijn er ook wisselende experts die worden ingezet aan de hand van de weekopdracht die er is. Er kan een styliste komen of iemand die platenhoezen ontwerpt of een jurist die kijkt naar de bescherming van het product. Dat zijn allemaal dingen die even belangrijk zijn, maar waar veel creatievelingen niet bij stil staan’, zegt Charlotte.

@Mind The Voice

Elke zaterdagavond kan je kijken naar de liveshows waar de duo’s hun vooruitgang tonen en waar de experten hun mening geven. Het programma zal tien afleveringen tellen waarvan de eerste te zien is op zaterdag 24 april op het Youtube-kanaal en de website van Mind The Voice.

Charlotte en het team hebben er al veel zin in, ook al weten ze zelf nog niet waar dit avontuur gaat eindigen.

 

Mensen die deze kans willen wagen, kunnen zich nog inschrijven tot 1 februari 2021 op de website van Mind The Voice.

Tekst: Liana Craen, foto’s: ©Mind The Voice