17/01/2021

Roundnet: een netsport die zijn inspiratie haalde bij volleybal

Roundnet, ook vaak spikeball genoemd zit in de lift. Je ziet het vaker in België op velden, kleine stranden of binnen in een sporthal. Het is een netsport waarbij twee teams van twee personen de bal in drie slagen op het net moeten zien te krijgen.

De attributen die je nodig hebt voor een potje roundnet zijn onder andere een klein trampolineachtig voorwerp met touwnetten en een kleine stuiterende bal. Roundnet is een netsport die zijn inspiratie vooral haalde uit volleybal. Er zijn twee teams van twee personen nodig en het doel is om de bal in drie slagen op het net te krijgen. Lukt dit niet? Dan scoort het andere team. Een set wordt gewonnen bij 11, 15 of 21 punten.

Ontstaan roundnet
De afkomst van deze balsport ligt niet in Europa , wel in de Verenigde Staten. De populariteit is intussen erg aan het stijgen in Europa. Sinds 2014 wordt het spel ook hier bij ons in België her en der gespot. Acht jonge mannen met dezelfde liefde voor roundnet stichtten daarom samen Roundnet Belgium op. Eén van hen is Frederick Eskens, mede-oprichter van Roundnet Belgium en bestuurslid van Roundnet Federation. Hij licht de werking en geschiedenis van roundnet toe:

Roundnet Belgium
Eskens en de andere oprichters van Roundnet Belgium zijn sinds de start ervan bezig om roundnet naar het grote publiek te brengen in België. Roundnet Belgium is de koepelorganisatie van België die zich bezighoudt met alles wat met spikeball en roundnet te maken heeft. Van het organiseren van toernooien en toernooiseries en het verkopen van sets tot het opstarten van roundnetclubs over heel België.

In 2019 organiseerde Roundnet Belgium de allereerste Europese Grand Slam (onderdeel van een drievoudige serie in heel Europa) in Pelt, in België. Dit evenement is tot op de dag van vandaag het grootste toernooi wereldwijd.  In 2021 organiseert Roundnet Belgium samen met Spikeball het eerste wereldkampioenschap, het zal plaatsvinden in het najaar. Op de website van Roundned Belgium beloven ze alvast dat dit een onvergetelijk evenement zal worden voor elke speler die aanwezig zal zijn.

Populariteit stijgt
‘Sinds de coronacrisis is er een aanzienlijke stijging in de populariteit naar de sport, of dit door de hele coronasituatie komt kunnen we niet met zekerheid zeggen’, zegt Eskens. Maar de stijging is er, zo ook bij Chrio Kristal. Hier ontdekten ze afgelopen zomer roundnet, en het sloeg meteen aan. Sam Bedert, leidster bij de jeugdbeweging, vindt deze sport een geweldige uitvinding. Toegegeven vindt ze zichzelf niet de beste roundnet-speler die er is: ‘Sinds deze zomer spelen wij roundnet op de Chiro en ik moet toegeven dat dit de leukste sport is die ik ooit beoefend heb. We speelden in de zomer vaak zelfgeorganiseerde toernooitjes, waarbij onze leden het opnamen tegen de leiding, fun gegarandeerd! Al moet ik zeggen dat ik er wel niet zo heel goed in ben. Je moet echt heel snel reageren en daar sla ik de bal vaak mis, letterlijk dan.’

Tekst en audiofragment: Tinne De Saegher, foto’s: Roundnet Belgium