04/02/2021

Jan Ceulemans 20 jaar na Westelse bekerwinst: ‘Het is toch iets dat gaat bijblijven’

Exact 20 jaar geleden won het kleine KVC Westerlo de Beker van België. Een fantastische prestatie van de kleine club uit de Kempen. Het klopte in de finale tweedeklasser Lommel met 1-0. Toenmalig trainer Jan Ceulemans en clubicoon Jef Delen blikken terug op het bekeravontuur in 2001.

Een finale tussen Westerlo en Lommel in de Beker van België. Het lijkt een utopie als je beide clubs onder de loep neemt. Momenteel zijn ze allebei actief in 1B, de tweede divisie in het Belgisch voetbal. Maar exact twintig jaar geleden streden ze nog om bekerwinst. Westerlo, dat toen nog een middenmoter in eerste klasse was, trok aan het langste eind tegen tweedeklasser Lommel. In het Koning Boudewijnstadion werd het 1-0 voor de Kemphanen na een doelpunt van Jef Delen.

Exact twintig jaar later blikken toenmalig trainer Jan Ceulemans en Jef Delen, de man die het beslissende doelpunt maakte in die finale tegen Lommel, nog een keer terug op de hele campagne. ‘Het is toch iets waar men af en toe nog eens aan terug denkt, in het bijzonder dan de supporter van Westerlo’, aldus Ceulemans.

Het kleine KVC Westerlo won 20 jaar geleden de Beker. Bekijk hier de reportage over hoe ze dat voor elkaar kregen.
Het kleine KVC Westerlo won 20 jaar geleden de Beker. Bekijk hier de reportage over hoe ze dat voor elkaar kregen.

Tekst en reportage: Jens Jacobs, archiefbeelden: RTV, camera en geluid: Jef Apers