25/02/2021

Een fototentoonstelling van Lieve Blancquaert over verslaving: ‘Tussen ons. Over een leven met een verslaving.’

Hoe is het om met een verslaving te leven? Wat als je moeder pillen nodig heeft om de dag door te komen of je vader de hele tijd dronken is? Belgische fotografe Lieve Blancquaert ging op zoek naar antwoorden en fotografeerde zes gezinnen waar een verslaving tussen ouder en kind kwam te staan.

Rond drank-, drugs- en gokverslaving hangt nog steeds een taboe in Vlaanderen. Vooroordelen en misvattingen zorgen ervoor dat veel mensen er jaren over doen om hulp te zoeken. Daarom focust de organisatie voor mentaal welzijn ‘Te Gek!?’ dit jaar op verslaving met hun campagne ‘Roes(t)’. Met deze campagne willen ze de problematiek bespreekbaar maken en stigmatisering tegengaan. De fototentoonstelling ‘Tussen ons. Over leven met een verslaving.’ is een project binnen de campagne.

In een reeks dubbelportretten brengt Lieve Blancquaert zes verhalen over hoe de band tussen ouder en kind onder druk kwam te staan door de verslaving van een van beiden. De tentoonstelling kan een grote steun zijn voor mensen die al met verslavingsproblematiek in aanraking zijn gekomen, maar is ook een aanrader voor iedereen die er graag over wil bijleren en van mooie portretfoto’s houdt.

Wie meer wil weten over de campagne ‘Roes(t)’ kan een kijkje nemen op de website van ‘Te gek!?’. De fototentoonstelling ‘Tussen ons. Over leven met een verslaving.’ is te zien tot 30 mei in het Museum Dr. Guislain in Gent. Meer informatie vind je hier.

Tekst: Liam Verbinnen, foto: © Sharon McCutcheon via Unsplash