25/02/2021

Tentoonstelling #fakeimages in Mechelen belicht gevaren van stereotypen

Er komen dagelijks duizenden beelden op ons af, maar vertellen ze ook de waarheid? In Kazerne Dossin in Mechelen kan je een tijdelijke tentoonstelling over stereotypen en framing in beelden bijwonen. Aan de hand van vier interactieve installaties ontleedt #Fakeimages foutieve denkbeelden over sociale groepen en culturen.

De tentoonstelling bevat anti-Joodse tekeningen, affiches en voorwerpen van doorheen de eeuwen heen. Een selectie van beelden uit de collectie van Antwerpenaar Arthur Langerman vormt de basis. Hij werd geboren in bezet Antwerpen. Toen hij twee jaar oud was, deporteerden de Duitsers zijn Joodse ouders naar de Dossin Kazerne en vervolgens naar Auschwitz. Enkel zijn moeder en zus overleefden de Holocaust. Nadien begon hij aan zijn verzameling antisemitische spotprenten. Zo wil hij ze uit de markt halen en eveneens wil hij de Jodenhaat er mee leren begrijpen.

Deze foto toont trouwringen ontnomen van Holocaustslachtoffers. Real or fake?

Misleidende berichten bestaan in veel…

Geplaatst door Kazerne Dossin op Woensdag 13 januari 2021

De voorbije decennia kregen beelden en berichten een grotere rol in ons leven. Via verschillende media komen ze snel tot bij ons. Ook nepnieuws weet zijn weg tot aan je scherm te vinden. Dat kan voor gevaren zorgen. Zeker in de huidige pandemie, waar complottheorieën de ronde gaan, kan deze tentoonstelling de risico’s belichten.

De tentoonstelling #fakeimages loopt nog tot 7 december 2021 in Kazerne Dossin in Mechelen. Meer info vind je op de website van de kazerne.

Tekst en foto: © Hanne Van Oeckel