20/03/2021

3 Netflix-documentaires die je bewuster doen leven

Genoeg series gebingewatcht ? Tijd voor iets nieuws. Deze drie Netflix-documentaires stellen je levensstijl in vraag. Ze laten je niet alleen versteld achter, maar geven je ook nieuwe inzichten over hoe jij je gewoontes kan veranderen. Zo kom je de laatste winterdagen toch nog zinvol door.

  1. Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cowspiracy (@cowspiracy)


In de Amerikaanse documentaire Cowspiracy onthult Kip Andersen de makkelijkste, snelste en krachtigste manier om de klimaatopwarming tegen te gaan. Hij onderzoekt hoe groot de impact van veeteelt, zuivel en visserij is op onze planeet. Daarnaast ontdekt hij hoe de Amerikaanse overheid ervoor zorgt dat milieuorganisaties veeteelt niet aanpakken als hoofdoorzaak van de klimaatopwarming. Een documentaire voor iedereen die dacht dat die met korter douchen genoeg deed voor onze planeet. Cowspiracy mag dan wel al enkele jaren oud zijn, relevantie verloor de docu zeker niet. Misschien inspireert hij je wel om deze laatste weken van maart toch nog mee te doen aan de VeggieChallenge.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cowspiracy (@cowspiracy)


Heb je hem al een keer gezien? Dan kan je vanaf woensdag 24 maart Seaspiracy bekijken op Netflix. Deze nieuwe docu is het vervolg van Cowspiracy en legt zijn focus op de oceaan. Regisseur Ali Tabrizi en assistent-directeur Lucy Tabrizi leggen hierin bloot wat het missende puzzelstukje is voor een gezonde planeet.

 

  1. The Social Dilemma (2020)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Social Dilemma (@thesocialdilemma)

Als je The Social Dilemma nog niet hebt gekeken, is het nu de hoogste tijd. De Amerikaanse docudrama confronteert je met je relatie met sociale media en legt uit waarom deze niet gezond is. Dit doet de regisseur Jeff Orlowski door (ex-)werknemers van de grootste techbedrijven aan het woord te laten. Ze vertellen over de gevaren, de verslavende werking en over hoe de platformen allemaal bewust ontworpen zijn om je zo lang mogelijk aan je scherm gekluisterd te houden. Ook al denk je al te weten hoeveel impact sociale media hebben op je dagelijkse leven, na het kijken van deze documentaire ben je je pas echt bewust van de gevaren.

  1. Our Planet (2019)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Our Planet (@ourplanet)


In Our Planet neemt Sir David Attenborough je in acht afleveringen mee naar de mooiste plekken op onze planeet. De 94-jarige Britse bioloog en televisiemaker heeft al heel wat succesvolle documentaires op zijn naam staan. Als iemand je de veranderingen in de natuur van de voorbije eeuw kan laten zien, is hij het wel. Wat de docuserie Our Planet zo anders maakt dan de doorsnee natuurbeelden, is de betrokkenheid. Attenborough neemt je als het ware aan de hand mee door woestijnen, jungles en de diepste delen van de oceaan. Daar ontdek je dieren waarvan je het bestaan niet eens afwist. Daarnaast maakt hij het je ook pijnlijk duidelijk wat de klimaatverandering teweeg heeft gebracht. Een subtiele eyeopener die je doet nadenken over jouw effect op jouw planeet.

 

Tekst en foto: © Hanne Van Oeckel