08/03/2021

België maakt vijf miljoen euro vrij voor humanitaire steun aan Jemen

Vorige maandag kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir aan dat ons land vijf miljoen euro zal vrijmaken voor het Yemen Humanitarian Fund. Ze deed dit op een VN-donorconferentie over de situatie in Jemen. Verder pleitte ze voor de dringende nood aan het beëindigen van het aanslepende conflict. 

Minister Kitis sprak voorafgaand aan de conferentie met Muna Luqman, een Jemenitische vredesactiviste. Luqman benadrukte het voedseltekort in Jemen en kaartte aan hoe de voedselschaarste door de Saoedische coalitie wordt gebruikt als wapen. Na dit voorbereidend gesprek sprak de minister zich uit over de plicht van de internationale gemeenschap om humanitaire hulp te verlenen.

Ze kondigde ook aan dat ons land vijf miljoen euro zou vrijmaken voor het versterken van het Yemen Humanitarian Fund. Het fonds, opgericht door het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties, zal toegankelijk zijn voor een aantal erkende humanitaire organisaties die actief zijn in Jemen. Ten slotte sprak de minister over de nood aan een einde van het conflict en riep ze de internationale gemeenschap op om solidariteit te tonen.

Baharak Bashar, auteur en freelance journaliste met een focus op het Midden-Oosten, spreekt echter van een lege actie: ‘Dit is onzin. Wat gaan ze met die vijf miljoen doen? Ze moeten ervoor zorgen dat er daar geen oorlog is. Ze moeten de agressor, in dit geval Saudi Arabië, op het matje roepen en sancties opleggen zodat ze zouden stoppen met de invasie.’

‘Het is niet de bevoegdheid van het Westen om mensen rond heel de wereld te gaan helpen. Mensen kunnen zichzelf helpen.’

Verder sprak Bashar zich bijzonder kritisch uit over de Belgische verantwoordelijkheid. Zij vindt het niet kunnen dat de Belgische staat en andere Westerse mogendheden wapens mogen verkopen aan de Saoedische overheid, om dan humanitaire hulp aan te bieden die het probleem niet oplost. ‘Je moet de mensen niet uit de miserie helpen, je moet ervoor zorgen dat die mensen niet in de miserie terechtkomen’, besluit zij.

Bashar refereert hier aan de Belgische wapenfabrikant FN Herstal. Volgens onderzoeken door Knack, Le Soir en de VRT verkocht de fabrikant wapens aan het Saoedische regime, die vervolgens werden gebruikt in Jemen.

Tekst door Andrei Stiru, foto door jones814 van Pixabay