21/03/2021

Cesar Quinn releaset debuutalbum Opal: ‘Niet optreden geeft mij de ruimte om nieuwe muziek te maken’

Concerten mogen nog niet doorgaan, maar indieband Cesar Quinn wacht niet langer. Op 21 april brengen ze hun debuutalbum Opal uit. Frederik Daelemans, het brein achter de band, vertelt over zijn schrijfproces, bijzondere momentopnames en – ja hoor –  edelstenen. 

Eindsprint

Wat oorspronkelijk een EP moest worden, groeide langzaam uit tot een heel album. ‘Zo klopte het gewoon’, zegt Frederik, ‘Ook al is een volledig album lanceren commercieel minder interessant voor een beginnende band.’ Frederik studeert muziekproductie aan het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) in Gent, waar hij de bandleden leerde kennen. Momenteel zit hij middenin de laatste fase van de productie van zijn album, waar hij twee jaar aan werkte: ‘Het schema is strak, maar ik amuseer me zo. Ik heb vanochtend alles nog eens beluisterd. Dat voelde echt speciaal.’ 

Turquoise badkamer

Opal is een conceptalbum: elk nummer verwijst naar een edelsteen. Dat idee kwam spontaan: ‘Het begon met mijn vriendin en ik die een bad namen in haar badkamer, die turquoise muren heeft. Water, bad, turquoise, het hele moment had een onderwatersfeer. Die sfeer wilde ik omzetten in een lied. Tijdens de treinrit op weg naar huis zocht ik informatie op over de kleur turquoise. Ik fotografeerde alle turquoise elementen die ik zag. Het idee dat turquoise ook een edelsteen is, bleef in mijn hoofd zitten.’ Dat idee zet Frederik verder met de singles Ruby en Citrine, die momenten beschrijven waarop de kleur rood en geel prominent aanwezig waren. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cesar Quinn (@cesarquinnmusic)

Jackson Pollock

Zijn docent Songwriting vergelijkt Frederiks songteksten met een schilderij van Jackson Pollock: abstract en expressionistisch. ‘Ik probeer de sfeer van een moment zo goed mogelijk na te bootsen’, zegt Frederik. ‘Speciale ervaringen worden uitvergrote momentopnames in mijn hoofd. Het zijn zintuiglijke belevingen, die ik probeer om te zetten in muziek zodat de luisteraar diezelfde ervaring krijgt. Turquoise heeft de sfeer van een onderwaterwereld en Amber voelt als een grote honingpot waar we inzitten.’ Dat gaat niet altijd even makkelijk, verduidelijkt Frederik: ‘Ik moet in de juiste gemoedstoestand zijn, tussendoor vluchtig een refrein schrijven kan ik niet. De beste ideeën krijg ik als ik me een dag verveel.’

Geen concert

De lancering van het debuutalbum stond oorspronkelijk gepland voor eind 2020, maar de band stelde de release uit omdat optreden toen niet kon. Dat kan nu nog altijd niet, maar ze wilden niet blijven wachten. Of er een livestreamconcert in de plaats komt, daar twijfelt Frederik nog over: ‘Ik ben niet de grootste fan van livestreams. Het is een heel andere beleving dan een echt concert. Vlak voor de lockdown heb ik King Krule gezien in de AB en ik heb hem na het concert ontmoet. Zo’n dingen kunnen niet bij een livestream. Langs de andere kant probeer ik het positieve van de situatie in te zien: niet optreden heeft mij de ruimte gegeven om volledig te focussen op de plaat.’

‘Opal’ is te beluisteren vanaf 21 april via streamingplatformen en vinyl. 

Tekst: Hanne Bral, foto: © Kayla Van Durme