16/03/2021

DJ Manu van Aalst, ook wel bekend als Manuals: ‘Ik zeg altijd: werk hard voor je dromen, ook al gelooft niemand anders daarin’

STUDENT MUSIC MANAGEMENT MANU VAN AALST (21): VAN DJ’EN OP SWEET SIXTEENS NAAR EEN EIGEN SET OP MNM

 

In 2019 won Manu van Aalst, ook wel bekend als Manuals, Start To DJ op MNM waardoor hij nu maandelijks draait op de radiozender. Hij is niet enkel dj, maar ook producer. Met zijn 10,8 duizend volgers op Instagram en 41,9 duizend volgers op TikTok is hij erg actief op sociale media, maar daarnaast studeert hij ook nog Music Management.

Manu van Aalst: ‘Start To DJ is een wedstrijd die bekendstaat onder alle dj’s. Ik wilde er al lang aan meedoen, maar dat kan pas vanaf 18 jaar. Toen ik oud genoeg was, voelde ik me nog niet klaar, maar het jaar daarna wel. Toen plande ik allerlei acties in de hoop de kans op een selectie te vergroten. Zo heb ik een remix voor Regi uitgebracht en eentje voor 5NAPBACK, de dj-naam voor Laurens Van Herck, die in 2016 Start To DJ won. Uiteindelijk heb ik zelf ook gewonnen, wat ik totaal niet verwacht had, zeker omdat andere dj’s op technisch vlak sterker waren. Bij iedere ronde dacht ik: “Nu lig ik eruit”, maar uiteindelijk is het precies toch in de smaak gevallen.’ (lacht)

‘Mijn droom om dj te worden zit in de familie. Mijn tante was vroeger dj en zij gaf me ooit een heel klein mix-paneeltje. Mijn nonkel ging vaak naar optredens, zoals die van de Nederlandse dj Tiësto en had eens een exclusief T-shirt meegebracht voor mij. Ik wilde iets met muziek doen en in het middelbaar dj’de ik als hobby, maar ik wilde als kind ook architect worden. Ik studeerde dus eerst architectuur, maar dat lukte niet echt. Nu studeer ik Music Management en sinds ik Start To DJ won, zijn er veel deuren voor mij opengegaan.’ 

Vroeger was dj’en een hobby, nu verdient hij er geld mee.  © Anton Claeysoone

‘Mijn carrière begon door mijn zus, grappig genoeg, want zij wou eigenlijk dj worden. Ze had dus een dj-set gekocht om mee te oefenen, maar was dat al snel beu. Toen ik in het vijfde middelbaar voor mijn examens moest studeren, lukte het niet en toen ik die dj-set zag liggen, dacht ik:Ik ga dat eens proberen.” Zo was ik elke dag aan het oefenen en uiteindelijk besloten mijn beste vriend Viktor en ik om als dj-duo te beginnen. Zo draaiden we dan op sweet sixteens en kleine fuifjes.’

 

‘Toen ik die dj-set zag liggen, dacht ik: ik ga dat eens proberen. Uiteindelijk besloten mijn beste vriend Viktor en ik om als dj-duo te beginnen’

 

Nooit naar de les

‘Voor de coronacrisis kon ik alles goed combineren met school. Ik had mijn lessenrooster zo gepland dat ik maandag, dinsdag en woensdag les had en donderdag en vrijdag al mijn tijd in het draaien kon steken. Nu is dat moeilijker en ben ik minder gemotiveerd voor school. Ik werkte heel hard aan mijn producties waardoor ik bijna niet naar de lessen ging. De crisis zorgt ervoor dat ik nu meer tijd heb, maar deed me ook beseffen dat ik die tijd liever in mijn muziek steek dan in mijn opleiding. Ik was voor al mijn examens geslaagd, maar het probleem is dat mijn dagelijks werk een nul is omdat ik nooit naar de les ging.’

 

‘Mijn grootste doel is de hele wereld zien aan de hand van mijn muziek’

 

‘Later zou ik willen leven van mijn muziek door er fulltime mee bezig te zijn. Mijn grootste doel is de hele wereld zien aan de hand van mijn muziek. Daarbij vind ik het belangrijk dat je trouw blijft aan de mensen die je vanaf het begin hebben gesteund, zoals mijn vrienden en familie. Ik zou hen dan ook zeker willen meenemen op tournee.’

 

Beste vrienden

‘Mijn papa stond eigenlijk meteen achter mij, voor mijn mama was het iets moeilijker. Zij was voorzichtiger en wilde dat ik mijn diploma haalde. Toen ze zag dat ik niet meer gemotiveerd was voor mijn opleiding architectuur, maar wel gelukkig werd van muziek maken, wilde ze dat ik er volop voor ging. Het is niet altijd makkelijk geweest. Voor ik begon met draaien, werd ik al gepest in het middelbaar en toen ik als dj begon, werd er wat mee gelachen. Dat heeft me wel extra gemotiveerd om er dubbel zo hard voor te werken en te bewijzen dat ik het wél kon. Mijn beste vrienden hebben mij wel vanaf het begin gesteund en daar ben ik heel dankbaar voor.’

 

‘Het pesten heeft me extra gemotiveerd om er dubbel zo hard voor te werken en te bewijzen dat ik het wél kon’

 

Meer dan 41.000 volgers

‘Naast draaien op MNM doe ik ook nog veel andere dingen. Sinds de lockdown besefte ik dat het als dj moeilijk is om online content te brengen en relevant te blijven. Toch probeerde ik zo actief mogelijk te blijven op sociale media. Op TikTok en Instagram antwoord ik op bijna elk bericht. Er worden veel livestreams georganiseerd, maar ook andere random events. Op sociale media ben ik heel hard gegroeid, vooral op TikTok. Op een jaartje heb ik daar nu meer dan 41.000 volgers.’

 

‘Als ik op straat herkend word, is het 9 op 10 dankzij TikTok’

 

‘Ik ben nu al zeven jaar dj, maar als ik op straat herkend word, is het 9 op 10 dankzij TikTok. Dat is gewoon gek, want ik maak nog maar een jaar TikToks en veel mensen op de app weten niet dat ik daarnaast ook dj ben. Nu introduceer ik dus stilaan mijn muziek op TikTok. Ik ben wel altijd blij om mensen tegen te komen op straat voor een foto, een praatje of wat dan ook. Het vreemdste wat ik al heb meegemaakt? Ik zat in het kantoor van mijn management in Hasselt en opeens werd er aangebeld. Twee meisjes hadden de locatie van het kantoor opgezocht en vroegen een foto.’

Manu draait maandelijks op de radiozender MNM.  © Anton Claeysoone

 

Hard work beats talent

‘Ik heb niet veel vrije tijd, want ik ben iemand die zijn agenda volpropt. Als ik vrij heb, doe ik wel eens een fotoshoot met een vriend of geef ik tussendoor lessen aan beginnende dj’s en producers. Echt rust nemen, doe ik niet vaak. Een relatie wil ik op dit moment ook niet. Ik ben nochtans echt een relatie-persoon; vroeger heb ik enkele lange relaties gehad. Toen merkte ik dat ik aan mezelf en mijn carrière wilde werken. Ooit stel ik me daar terug voor open, maar op dit moment even niet.’

 

‘Als je echt iets wilt, werk daar dan voor, maak er tijd voor en ga ervoor’

 

‘Ik zeg altijd: werk hard voor je dromen. Als je een droom hebt, moet je daar gewoon voor gaan en daar hard voor werken, ook al gelooft niemand anders daarin. Er zijn ook vaak mensen die naar mij sturen dat ik zoveel talent heb en zij niet. Ik antwoord dan dat ik geen talent heb, maar dat je gewoon veel moet oefenen en hard moet werken. Mijn motto is: hard work beats talent. Als je echt iets wilt, werk daar dan voor, maak er tijd voor en ga ervoor.’

 

Deze maand kan je op 19 en 29 maart luisteren naar Manualsmusic op MNM.

Tekst: Marte Everaerts, foto: © Anton Claeysoone