15/03/2021

Er zit een hond op De Boekentoren: ‘Het is het begin van een gesprek tussen mensen’

Als je naar het dak van De Boekentoren in Gent kijkt, zie je dat deze bewaakt wordt door een bronzen foxterriër. In 2018 werd het kunstwerk op ware grootte gemaakt door kunstenares Greta Puyenbroeck op vraag van fotograaf Michiel Hendryckx. Hoe het idee precies is ontstaan, kan hij niet uitleggen. ‘Op een morgen werd ik wakker met een visioen: er moet een hond op De Boekentoren staan!’, zegt Hendryckx. En zo geschiedde.

Als je rondloopt in de straten rond De Boekentoren van Gent zou je niet zeggen dat je in het oog wordt gehouden door een viervoeter zonder hoogtevrees. Op de top van de opslagplaats van de Gentse universiteitsbibliotheek staat het bronzen beeld van een foxterriër, op ware grootte, te pronken. Het kunstwerk werd naar het oosten georiënteerd. ‘De hond ziet elke morgen de zon opkomen, wat staat voor optimisme’, aldus Michiel Hendryckx.

De hond heeft bewust geen geslacht. Op deze manier is het een hond van iedereen. En het werk doet vooral zijn intrede als communicatiemiddel. ‘Het is de bedoeling dat mensen over De Boekentoren spreken’, vertelt Hendryckx. Het werk is het begin van een gesprek tussen mensen.

Dus, als je in Gent bent en je ziet De Boekentoren, kijk dan eens naar omhoog. En als iemand je gek aankijkt omdat je omhoog kijkt, zeg dan: ‘Er zit een hond op De Boekentoren!’. De perfecte start van een gesprek en een nieuwe ontmoeting.

Beluister hieronder het gesprek met Michiel Hendryckx.

Tekst en reportage: Dries De Vis, foto: © UGent