18/03/2021

Geocaching, kanovaren of picknicken tussen de bloesems: zo ontdek je Mechelen tijdens de paasvakantie

Op zaterdag 3 april begint de paasvakantie en dat betekent paaseitjes eten tot je buikpijn hebt, dagen die langer worden en temperaturen die langzaam stijgen. Het is een goed moment om de schoolboeken even aan de kant te leggen en te genieten van het mooie Mechelen, want er zijn veel dingen die wél nog mogen.

1. Geocachen langs de Dijle

Geocachen is een soort schattentocht voor jong en oud. Via een app op je smartphone krijg je een kaartje met daarop verschillende plekken waar een cache of schat ligt. Dat kan van alles zijn: van een filmkokertje tot een grote doos. Je moet goed zoeken, want de caches kunnen ergens onder hangen met een magneet of zelfs in de grond zitten. Naast een logboek, zitten er soms nog andere spulletjes verstopt in de geocache, bijvoorbeeld een boek of een pen. Je mag iets meenemen, als je ook iets achterlaat. Voor je verder gaat, verstop je de schat terug zoals je die gevonden hebt. Geocachen kan een simpele wandeling met vrienden spannender maken of je kan je buitenbubbel in twee teams verdelen en er een wedstrijd van maken. 

In Mechelen kan je langs de Dijle geocachen. ‘Klein Toe(r)ke’, is een wandeling van 5 km waarbij je onderweg 16 caches kan zoeken. Je kan parkeren aan Sporthal Winketkaai en de eerste cache al iets verderop vinden. De geocaching app kan je gratis downloaden via deze website of via de Appstore.

2. Kanovaren of suppen

Als je het gevoel hebt dat je Mechelen al helemaal gezien hebt, is het leuk om de stad eens vanuit een andere ooghoek te zien. Vanop het water bijvoorbeeld, in een kano of vanop een supboard.

Bij Urban Escape kan je een kanotocht door de binnenstad boeken. De bubbel van tien geldt ook hier. Je kan per drie in een kano en mondmasker is verplicht.
Bij Dijle Floats kan je suppen met je gezin of in een bubbel van negen (de begeleider is de tiende persoon) als je 1,5 meter afstand houdt.

3. Picknicken tussen de bloesems

Het Vrijbroekpark is een groot park aan de stadsrand. Je kan er wandelen, fietsen, tennissen en genieten van een regenboog aan rozen en andere bloemen. In april bloeien de felroze bloesems langs de grote vijver. Het is de ideale plek om samen met vrienden te genieten van een hapje en een drankje in de zon!

4. Wandelen in Mechels Broek

De wandelmicrobe te pakken gekregen? Mechels Broek is een uitgestrekt stuk natuur waar bos, heides, grasvelden en langharige Galloway-koeien omarmd worden door de Dijle en de grote vijver van de Nekker. De A.S. Adventure-route is een wandeling van 5,4 km, aangeduid met zeshoekige pijltjes met het A.S. Adventure-logo. Je kan vertrekken aan het bezoekerscentrum van Natuurpunt (Muizenhoekstraat 5). Of je volgt de Dijle vanaf de Nekker, dan kan je het natuurgebied ingaan iets verder langs de linkerkant, dit staat aangeduid met een bord van Natuurpunt.

5. Kunst kijken met Mechelen Muurt

Liever een stadswandeling en fan van street art? Mechelen Muurt is een wandeling langs tien kleurrijke muurtekeningen van verschillende (inter)nationale kunstenaars, gecureerd door street artist Gijs Vanhee. De plattegrond vind je hier.

6. Gouden uur bij het Zennegat

Een laatste pareltje van onze lijst is het Zennegat: een gebied op fietsafstand van de binnenstad waar drie rivieren en een groot natuurgebied elkaar ontmoeten en woonboten dobberen. Je kan er wandelen, fietsen, kajakken of gewoon genieten van de ondergaande zon, want dat gebeurt tijdens de paasvakantie pas na 20 u. En dat is al een lichtpuntje op zich.

In Mechelen is het op de meeste plaatsen verplicht om een mondmasker te dragen. Buiten mag je met 10 mensen afspreken. Er geldt een nachtklok van middernacht tot 5 u. Hou afstand en was regelmatig je handen. Check de website van Stad Mechelen voor actuele corona-info.

Tekst: Hanne Bral, foto’s: Hanne Bral