04/03/2021

Het Grote Bevrijdingsfeest viert in juni het einde van de coronacrisis

Jongerenplatformen Route du Soleil en TAGMAG organiseren op 26 en 27 juni Het Grote Bevrijdingsfeest om het einde van de lockdown te vieren. Het exacte adres wordt later bekendgemaakt, maar het belooft een ‘‘fabelachtige’’ locatie te zijn. ‘De jeugd is klaar om buiten te komen en zich terug te amuseren’, zegt Simon De Cock van TAGMAG.

Opmerkelijk is dat Tom Van Damme (25), zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme, de bedenker is van dit feest. ‘De papa van Tom was hiervan op de hoogte, hij wist op voorhand dat dit gelanceerd ging worden’, legt commercieel verantwoordelijke van TAGMAG, Simon De Cock uit. Het doel van de organisatoren is om druk te zetten op de overheid zodat jongeren meer vooruitzichten krijgen. ‘We snappen dat het nog niet gedaan is en we nog binnen moeten blijven. Dat willen we stimuleren zolang het nodig is. Maar eens alle risicogroepen gevaccineerd zijn, moeten we jongeren terug jong laten zijn’, zegt Simon. 

Reserveer nu, betaal later
Je kan nu al jouw ticket reserveren, betalen hoeft pas op 31 mei, dan is er meer duidelijkheid of het festival effectief kan doorgaan. De reservatie is alvast een groot succes. Op enkele dagen tijd hebben duizenden jongeren hun ticket al gereserveerd. ‘Als evenementen op een veilige manier zouden doorgaan, ga ik er zeker naartoe’, zegt Nico Van Grunderbeeck (22), student Handelswetenschappen aan KU Leuven. ‘Dit is belangrijk voor de jongeren, het zou een mooie afsluiter zijn en een belangrijke stap naar een mooie zomer’, laat Nico weten.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Route du Soleil (@routedusoleil)

Realistisch?
Niet iedereen is voorstander van een groot feest. ‘Ik vind het onrealistisch’, zegt Brechje De Bakker (18), student Verpleegkunde aan Thomas More. ‘In een andere situatie zou ik wel gaan, maar nu? Nee. Wanneer één iemand besmet is, zitten we daarna waarschijnlijk weer in een moeilijke situatie’, legt Brechje uit. 

Of het feest eind juni ook echt kan doorgaan, blijft voorlopig nog een groot vraagteken. ‘Ik denk dat jongeren wel slim genoeg zijn en weten dat die beslissing niet bij ons ligt, maar hogerop wordt gemaakt’, zegt Simon De Cock. ‘Liefst van al zouden we één groot feest houden waar iedereen samen kan zijn, genieten van de muziek, van elkaar en van de ambiance. Als dat niet kan, hebben we ook een plan B en plan C, maar daar wordt voorlopig nog niet over gecommuniceerd. We gaan ervan uit dat ons plan nog steeds haalbaar is als iedereen zich aan de regels blijft houden. Nog even op de tanden bijten en hopen dat de overheid binnenkort met versoepelingen komt op relatief korte termijn’, aldus Simon. 

Meer informatie vind je op de website van Route du Soleil.

Tekst: Helena Van Lierop, afbeelding: ©Fille Roelants