08/03/2021

Jong Keukengeweld neemt je volgend jaar terug mee op culinaire reis

Jong Keukengeweld, een initiatief van Toerisme- en Horeca Vlaanderen, moet zijn smakelijk evenement naar volgend jaar verplaatsen. Voor deze culinaire reis, waar jongeren kunnen proeven van de Vlaamse topgastronomie, zullen we ons pas in het voorjaar terug kunnen inschrijven. In 2020 mochten de selectieprocedures niet doorgaan, maar deze zomer kunnen jonge chefs zich opnieuw kandidaat stellen. Thomas Van der Flaas, de chef van restaurant Seir in Kasterlee, hoeft over zijn kandidatuur niet lang na te denken. ‘Of ik terug wil deelnemen? Ongetwijfeld!’

Onder het motto ‘jongeren koken voor jongeren’ vat Jong Keukengeweld zijn hoofddoel samen. Twee keer per jaar, in maart en oktober, kunnen jonge gastronomen van 18 tot en met 30 jaar bij Vlaamse of Brusselse topchefs aan tafel schuiven. Dit collectief van jonge koks zal Jong Keukengeweld in het najaar bekendmaken. Volgens Paulien Hermans, projectmanager bij Jong Keukengeweld, mogen we best fier zijn op onze Vlaamse keuken. ‘Op gastronomisch vlak horen we bij de wereldtop, van deze Belgische troef willen we jongeren laten meegenieten. Naast onze jongerenactie ondersteunen we beginnende chefs door opleidingen en inspiratiesessies aan te bieden.’

Thomas Van der Flaas was vorig jaar de jongste chef die aan dit avontuur mocht deelnemen. In augustus bestaat zijn restaurant Seir drie jaar. Een oude rot in het vak kan hij zich nog niet noemen, maar dankzij Jong Keukengeweld is dit opkomend talent voor velen geen onbekende meer.

À la carte

Vlaamse en Brusselse chefs openen hun deuren en laten prille smulpapen van hun culinaire meesterwerkjes proeven. Voor een aannemelijk prijskaartje tovert elke chef drie gerechten met aangepaste wijnen tevoorschijn. Bij het samenstellen van zijn menu gaat Thomas geen gewaagde combinaties uit de weg. ‘Wie via Jong Keukengeweld een tafeltje reserveert, geeft met zijn of haar handtekening indirect het jawoord op een culinair avontuur voor fijnproevers. Gerechten met kwalitatieve producten serveren en de jonge garde een totale smaakbeleving bieden, blijft voor mij de belangrijkste vereiste.’ Chefs ontpoppen zich tot creatieve duizendpoten en gaan op zoek naar een interessante leverancier die voor beide partijen voordelen biedt.

‘Chefs met een rebels kantje, het pittige Jong Keukengeweld-karakter’

Jong Keukengeweld selecteerde bij de laatste editie 62 topchefs die het korte keten-principe, waarbij verse producten van lokale boeren centraal staan, hoog in het vaandel dragen. Via een kort vragenvuur leer je het kloppende hart achter elk restaurant kennen. ‘In de persoonlijkheid van de chefs moet een rebels kantje schuilen, het pittige Jong Keukengeweld-karakter.’ De sfeer in Seir past alvast helemaal in dit plaatje. ‘Met ons jonge team van gemotiveerde mensen proberen we een sfeer te creëren waar gezelligheid en een bruisende dynamiek primeren.’

Rooskleurige toekomst

Op enkele interne inspiratiesessies na ligt Jong Keukengeweld momenteel volledig stil. ‘Wanneer de horeca terug opengaat, willen we de chefs eerst wat ademruimte geven. Van zodra alles op zijn pootjes valt, sturen we de jury op pad en zal de Vlaamse gastronomie weer tot leven komen.’ Voorlopig moet je deze culinaire reis nog even naar je bucket-list verplaatsen. Op de site van Jong Keukengeweld kan je alvast wat rondneuzen tussen het collectief van jonge chefs die ze vorig jaar selecteerde. Als we het droomscenario van Thomas willen volgen, kunnen we onze agenda het komende jaar best vrijhouden. ‘Liefst zou ik overal even binnenwippen, een culinaire en vooral leerzame beleving om mijn horizon te verbreden.’

Tekst: Eline September, foto: © Thomas Van der Flaas