03/03/2021

MyEndo: een documentaire van Gentse filmmakers over de eeuwige strijd tegen endometriose

De Gentse filmmaker Ellen Andries lijdt aan endometriose: een vergeten ziekte waarbij je baarmoederweefsel zich niet op de juiste plek bevindt. Het veroorzaakt enorme pijn tijdens het menstrueren, vrijen en plassen. Samen met haar man Thomas Maddens filmde Ellen vier jaar lang haar ervaringen met de chronische ziekte in de hoop om bewustzijn te creëren.

Een op tien vrouwen lijdt aan endometriose, vaak zonder ze het zelf weten. Het is namelijk een ziekte die tot op de dag van vandaag nog steeds geen oorzaak of remedie heeft. Dit zorgt er voor dat vrouwen vaak op een latere leeftijd pas de diagnose krijgen, en dus heel hun leven enorm veel pijn lijden tijdens het menstrueren, vrijen en plassen. Met MyEndo willen Ellen en Thomas dit vermijden en dus zorgen dat vrouwen met endometriose de juiste diagnose krijgen op jonge leeftijd. Op deze manier kunnen jonge meisjes opgroeien zonder pijn en zorgen.

Ellen en Thomas richtten jaren geleden hun eigen productiehuis op in Gent. Hoewel ze normaal videocontent maken over humanitaire conflicten, hadden ze deze keer geen andere keuze. Het was tijd om de camera op hunzelf te richten en de wereld een blik te geven in het leven van iemand met endometriose.

“Als we andere meisjes en vrouwen kunnen helpen door een keertje zelf voor de camera te staan, is dat een no-brainer voor mij”, vertelt Ellen.

Kun jij niet wachten om de documentaire te zien? Je kan ze hier aankopen/huren. Of bekijk de trailer hieronder.
Tekst: Jolien Pollet, foto: MyEndoFilm