05/03/2021

Plantaardig in maart: +20.000 Belgen doen mee aan de VeggieChallenge

Massaal veel Belgen gaan de uitdaging aan om een maand minder vlees te eten. Maandag 1 maart ging de tweede editie van de VeggieChallenge van start, georganiseerd door de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). ‘We willen het stigma rond plantaardige voeding doorbreken en mensen overtuigen dat het wél lekker kan zijn’,  vertelt wetenschappelijk onderzoekster en EVA-diëtiste Evelyne Mertens. 

De Belgische vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) is de tweede grootste vegetarische organisatie in Europa. De vereniging probeert mensen te overtuigen om minder vlees te eten en ondersteunt hen daarin. ‘We willen plantaardige voeding voor iedereen aantrekkelijk maken. Dat doen we door recepten, tips en tricks aan te bieden en wedstrijden zoals de VeggieChallenge te organiseren’, vertelt Mertens. 

VeggieChallenge

Meer dan 20.000 Belgen schreven zich dit jaar in voor de VeggieChallenge, waarvan 6.500 kozen voor de flexi-uitdaging, waarbij ze af en toe nog dierlijke producten mogen eten. 10.000 deelnemers gaan veggie en 3.500 geheel vegan. Vegetariërs eten geen gedode dieren en veganisten eten daarbovenop ook geen voedingsmiddelen van dierlijke origine. ‘Wij willen niemand verplichten elke dag plantaardig te eten. Als iemand ervoor kiest één dag per week geen vlees te eten, zijn wij ook super blij’, zegt Mertens.

De deelnemers ontvangen dagelijks recepten en tips in hun mailbox om de VeggieChallenge door te komen. ‘Je moet niet uit het niets beginnen aan een vleesloos leven’, vertelt student aan de hogeschool Thomas More Lennert van Caster, die dit jaar ook zelf deelneemt aan de Challenge. ‘Mijn doel is om op bepaalde dagen geen vlees te eten. Ik daag mezelf graag uit door iets in mijn levensstijl te veranderen. De tips en recepten bouwen zich stapsgewijs op, dus ik vind wel dat je goede ondersteuning krijgt.’ Naast recepten ontvangen de deelnemers ook kortingsbonnen op vegetarische producten.

Plantaardige toekomst

De onwetendheid over een plantaardig dieet is nog steeds groot. Velen weten niet waar te beginnen en hebben schrik voor het prijskaartje. ‘Vroeger moest je echt al naar een biowinkel om veganistische producten te kopen, maar de laatste jaren is de vraag ernaar zo sterk gestegen dat verschillende winkelketens daarop hebben ingespeeld’, vertelt Mertens. Goedkopere winkels zoals Lidl, Aldi en Colruyt hebben ondertussen ook een plantaardig gamma. ‘Je moet niet altijd de meest speciale voeding in huis halen. Met heel simpele ingrediënten zoals graanproducten, groenten en vleesvervangers als tofu, kan je een lekker gerecht in elkaar steken. Hoe kleurrijker je koelkast, hoe beter.’

Sinds de coronacrisis gaan veel mensen bewuster om met hun gezondheid. Fitnesscentra zijn gesloten, maar mensen willen toch iets doen om gezond te blijven. ‘Dan komen ze snel bij plantaardige voeding terecht’, zegt Mertens. ‘Doordat er steeds meer alternatieven voor vlees ontstaan, bestaat de kans dat er meer mensen voor een plantaardig dieet zullen kiezen. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst plantaardig is.’

Meer info over de VeggieChallenge of plantaardige voeding vind je terug op de website van EVA. Je kan je hier ook inschrijven.

 

Tekst: Maaike Huegaerts, foto: © Maaike Huegaerts