05/03/2021

Run For Nature – lopen voor en door de Mechelse natuur

Ben je sportief, heb je een hart voor onze fauna en flora of wie weet allebei? Dan is het loopevent Run For Nature 2021 in Mechelen op je lijf geschreven. Op een bewegwijzerd parcours kunnen lopers tussen zaterdag 6 en zondag 14 maart het beste van zichzelf geven om zich te engageren voor een groenere Dijlestad. Met een gewijzigd coronaproof concept kan ook dit jaar het event ten voordele van Natuurpunt toch plaatsvinden.

Run For Nature Mechelen is een loopevent van Natuurpunt Mechelen dat jaarlijks meer dan duizend sport- en natuurliefhebbers samenbrengt. De organisatie is in handen van tien enthousiaste Maneblussers die zich bij Natuurpunt Mechelen inzetten voor een groenere stad. Een van hen is Nils Iwens, voorzitter van de kern Mechelen. Natuurpunt Mechelen organiseert het event in samenspraak met Stad Mechelen en de lokale politiediensten. Onder andere Natuur en Bos, Mechelen Klimaatneutraal, Sport Vlaanderen en Kabas steunen het evenement.

Gewijzigd concept

Vorige jaren werd het event op één dag georganiseerd waarbij alle deelnemers mochten starten wanneer ze wilden. Omwille van de coronapandemie besloot de organisatie om deze keer het concept van de run om te gooien en met een systeem met waves te werken. Hierbij zouden de lopers vertrekken in kleinere groepen in vooraf gereserveerde tijdsloten. Maar ook dit concept moest de organisatie in laatste instantie aanpassen: ‘Omwille van de huidige corona-omstandigheden legde de crisiscel van Stad Mechelen ons een gespreid vertrek over negen dagen op. We moesten ons dus schikken naar die richtlijn’, zegt Iwens, ‘Een bewegwijzerd parcours met onbemande start en finish was onze enige optie. De mogelijke afstanden blijven wel zes en twaalf kilometer.’ 

Met dit nieuwe concept kunnen de deelnemers zelf beslissen wanneer ze komen lopen tussen 6 en 14 maart. Het parcours van de runs loopt door Robbroek, Den Battelaer, de Oude Dijlearm en het Zennegat. Basisschool De Ark vormt de de startplaats van beide afstanden.

Natuuraankopen

Toch voelt het voor Iwens niet aan als een teleurstelling: ‘De situatie is nu eenmaal wat het is. Die dingen hebben we niet in de hand. We weten dat we ons best doen en dat we kwaliteit leveren wanneer het kan.’ Ook voor de lopers lijkt deze aanpassing geen probleem te vormen: ‘We hebben de deelnemers de kans geboden om hun geld terug te vragen, maar van de 1.000 ingeschreven lopers vroegen er slechts 55 hun inschrijvingsgeld terug’, zegt Iwens. 

De organisatie verwacht dan ook dat de inkomsten van deze speciale versie niet veel lager zullen liggen dan de voorbije jaren. Zowel voor leden als voor niet-leden kost het 15 euro om deel te nemen. De volledige opbrengst gaat naar natuuraankopen zoals nieuwe percelen grond in het Mechels Rivierengebied: ‘De meeste uitgeschreven lopers met het nieuwe concept werden al vervangen door nieuwe inschrijvingen van mensen die er geen probleem mee hebben dat het concept wijzigt. Al zullen we dit jaar natuurlijk geen inkomsten hebben van de bar. Met duizend lopers zal ook dit jaar onze run circa 15.000 euro opbrengen voor lokale natuuraankopen.’

Loopuitdagingen

Om de lopers wat extra uit de dagen kwam de organisatie met enkele nieuwigheden op de proppen. ‘We hebben op de app Strava een groep aangemaakt waar alle lopers hun tijden met elkaar kunnen vergelijken. Daarnaast lanceren we ook drie loopchallenges op Facebook waarbij de deelnemers iets kunnen winnen’, aldus Iwens. Als voorzitter hoopt hij zo na afloop toch te kunnen spreken van een geslaagde editie: ‘Wanneer ik achteraf hoor dat mensen ondanks het gewijzigde concept tevreden zijn, dan zal ikzelf dat ook zijn.’

Door de uitschrijvingen zijn er enkele plaatsen vrijgekomen. Inschrijven kan door een mail te sturen naar dit e-mailadres. Na afloop ontvangt iedere deelnemer een pakket met een Maneblusser van brouwerij Het Anker, een stuk biofruit van de Baarbeekhoeve en een button van Natuurpunt. 

Later dit jaar volgen er nog andere edities van Run For Nature in Duffel (17-18 april) en Dassenaarde (9 mei).

Meer informatie over Run For Nature 2021 Mechelen vind je hier en op de Facebookpagina

Tekst: Jeroen De Pauw, foto: Daniel Reche via Pexels