10/03/2021

Stel Tentoon: jonge kunstenaars krijgen vrij spel in de oude stelplaats van Leuven

In de oude stelplaats van de lijn in Leuven ging op 5 maart de expo Stel Tentoon van start. Verschillende jonge Leuvense kunstenaars krijgen hier de kans om hun werken aan het voorbijkomende publiek te tonen. De oude garages worden van 5 maart tot 25 april ingepalmd door vier verschillende kunstenaars die elk hun eigen expositie opzetten. Het is de allereerste kunstreeks van Stelplaats, een jongerenorganisatie die de oude gebouwen bestemming geeft.

Het is Aurelie Bayad die in de eerste expo de spits afbijt met haar fototentoonstelling. Aurélie werkte in het verleden al samen met Broeiplaats, het kunstluik van Stelplaats en is dus een oude bekende. De andere 3 deelnemers zijn Elfride Heylen, Elise Den Hond en Club Efemeer. Zij zullen telkens ook een andere kunstvorm tentoonstellen. Zo worden er fotowerken, tekeningen en lichtspektakels verwacht.

Expo voor wandelaars

De tentoonstelling is enkel toegankelijk via de grote ramen van de poorten, zodat alles op een coronaproof manier kan gebeuren. ‘We kwamen op het idee voor de tentoonstelling door de vele wandelaars in de buurt’, zegt Laura Gielis, projectcoördinator van de Stelplaats. ‘We zagen vaak jongeren in groepjes van vier passeren en kwamen zo op het idee om werken tentoon te stellen langs de ramen. Zo kunnen wandelaars tijdens hun route een kijkje komen nemen.’

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door STELPLAATS (@stelplaatsleuven)

 

De expo is erg uiteenlopend en biedt plaats aan zeer verschillende kunstvormen. Daarom wisselen de verschillende kunstenaars elkaar af. Ze krijgen elk twee weken de tijd om hun werken aan de voorbijgangers te tonen. Gielis: ‘Kunstenaars hebben elk hun uitgesproken visie en mening, waardoor het voor ons logischer is om ze achter elkaar te plaatsen, in plaats van ze allemaal samen te zetten en onder één noemer te gooien. Nu kunnen ze elk individueel hun ding doen.’

 

Weinig perspectief

Het complex van de stelplaats vlakbij het station lag er al een tijdje verlaten bij. Normaal gezien bruist het er van het leven, met een nachtclub, een skatepark, een residentieplek voor kunstenaars en verschillende creatieve ambachten. Dankzij de nieuwe expo Stel Tentoon wordt er weer wat leven in de brouwerij verwacht. ‘Omdat wij onder jongerenwerk vallen, hebben wij zeer weinig mogelijkheden. Hierdoor is het moeilijk voor ons om perspectief te vinden. Maar hiermee kunnen we de jongeren toch iets aanbieden’, aldus Gielis.

Schepen van jeugd Dirk Vansina (CD&V) is erg trots op de nieuwe tentoonstelling: ‘De expo’s zijn een ideale uitlaatklep voor de jongeren hun creativiteit. Zo bieden ze de kans om via verschillende kunstvormen hun gevoelens en gedachten naar buiten te brengen en te tonen aan het publiek. De bedoeling was om een aantrekkelijk aanbod te creëren volgens alle geldende maatregelen en dat is gelukt.’ 

chepen van Jeugd Dirk Vansina, Laura Gielis en Sander Puls coördineren samen het project. © Stelplaats

De expo is de hele week gratis te bezichtigen van 10 tot 20 uur. Meer informatie over de stelplaats en zijn kunstenaars kan je vinden op de website.

 

Tekst: Fee Dubois, foto’s: © Stelplaats